Μοντέλο καλής Διαχείρισης-Διοίκησης Νομικών προσώπων και οργανισμών - Χατζηκυριακίδης, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται μοντέλα δημόσιας διοίκησης υπό το πρίσμα της εξέτασης επιτυχημένων παραδειγμάτων οργάνωσης και λειτουργίας δημοσίων νομικών προσώπων και οργανισμών. Μετά από μία σύντομη ανασκόπηση της υπάρχουσας θεωρητικής εξέλιξης στον υπό εξέταση τομέα, σταχυολογούμε τα χαρακτηριστικά τριών επιτυχημένων μοντέλων οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, αυτό της Σιγκαπούρη, της Σουηδίας και της Νέας Ζηλανδίας. Αν και αποτελούν μοντέλα διοίκησης που έχουν προκύψει από διαφορετικές ιστορικές αφετηρίες, εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά όπως η αποκεντρωμένη διοίκηση, η διαφάνεια και η διοίκηση βάσει στόχων. Παράλληλα, επιχειρείται η εξέταση της ελληνικής περίπτωσης και ο εντοπισμός διαφόρων στοιχείων που μπορούν να μεταφερθούν από τα διάφορα επιτυχημένα μοντέλα στην ελληνική πραγματικότητα
A Model for the optimum administration of Public Organizations
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διαφθορά; Δημόσια διοίκηση; Μοντέλο Καλής Διαχείρισης; Δημόσιο Νομικό Πρόσωπο; Σκανδιναβικό Μοντέλο Διοίκησης; Ελληνική Δημόσια Διοίκηση