Καινοτομία πλάνο καινοτομίας και χρηματοδότηση του πλάνου καινοτομίας - Βαγενάς, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στο επίκεντρο της παρούσας εργασίας βρέθηκε η μελέτη της καινοτομίας και επί μέρους ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και υιοθέτησή της ιδίως σε επίπεδο επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, εξετάσθηκαν τα επί μέρους εννοιολογικά στοιχεία που συνθέτουν την έννοια της καινοτομίας, ενώ επισκοπήθηκαν οι διάφορες μορφές της και αναλύθηκαν τα οφέλη της. Εν συνεχεία προσπαθήσαμε να εξετάσουμε αναλυτικά το ζήτημα της υιοθέτησης, αλλά και της διαχείρισης της καινοτομίας από τις επιχειρήσεις σε εσωτερικό διοικητικό επίπεδο. Ακόμη, καταγράφηκαν οι δυσκολίες που απαντώνται σε σχέση με την χρηματοδότηση της καινοτομίας γενικώς και προσδιορίστηκαν συγκεκριμένα οι διαφορετικοί τρόποι χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Τέλος, παρουσιάστηκε και μία μελέτη περίπτωσης, αυτή της εταιρείας Uber που αποτελεί παράδειγμα επιχείρησης που εφάρμοσε επιτυχώς δύο μορφές καινοτομίας και δη, τόσο την τεχνολογική καινοτομία, όσο και την καινοτομία επιχειρηματικού μοντέλου. Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να καταδείξει ότι στο σημερινό οικονομικό γίγνεσθαι της παγκοσμιοποίησης και σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, επιδεινώνοντας τον διεθνή ανταγωνισμό με κίνδυνο εξαφάνισης ορισμένων επιχειρήσεων, προσφέρει ταυτόχρονα και αυξανόμενες ευκαιρίες. Η ικανότητα των επιχειρήσεων να εισάγουν στην αγορά νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες πριν τους ανταγωνιστές τους, με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και με άνοιγμα σε νέες αγορές, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους. Η πληροφόρηση και η γνώση είναι στρατηγικά στοιχεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων, προκειμένου να κάνουν το απαραίτητο άλμα στην ποιότητα, προσθέτοντας αξία στα προϊόντα τους. Περισσότερο όμως απ΄ όλα, να καταδείξει ότι είναι η καινοτομία, η σύλληψη δηλαδή της νέας ιδέας, η αξιολόγησή της, οι μορφές χρηματοδότησής της και τέλος η υλοποίησή της, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, ενώ η διαχείρισή της, αποτελεί μια ιδιαιτέρως επίπονη και απαιτητική διαδικασία μιας αποτελεσματικής επιχειρηματικότητας.
Innovation, innovation plan and funding of the innovation plan
Μ.Δ.Ε. 30
Keywords: Καινοτομία; Επιχειρηματικότητα; Καινοτομία; Πλάνο; Μοντέλα; Επιχειρηματικότητα; Χρηματοδότηση; Innovation; Plan; Models; Entrepreneurship; Financing