Η ιστορία του εργατικού κινήματος των Η.Π.Α. από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τον Μακαρθισμό: Η δράση, οι κατευθύνσεις και οι προοπτικές του - Κούτας, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η «χώρα της ελευθερίας και των ευκαιριών», του περίφημου «αμερικάνικου ονείρου» χωράει πλευρές όπως η πάλη για την κατάκτηση του 8ωρου, η ελευθερία συνδικαλιστικής οργάνωσης; Εντέλει, η «γη της επαγγελίας» μπορεί να μετουσιώσει το πραγματικό της όνομα, με πρωτοπόρους τους ίδιους τους παραγωγούς των ευκαιριών αυτών; Η ίδια η Ιστορία, στην εξέλιξη της μέχρι τις μέρες μας, ακόμα και το-σήμερα-πανίσχυρο κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και η σύγχρονη ιστορία του, αποδεικνύουν πολλές φορές ότι ο τροχός όχι μόνο γυρνάει, αλλά ειδικά όταν «…της γης οι κολασμένοι…» τον γυρίσουν, «…ο πάγος σπάει και ο δρόμος χαράσσεται!…».
Keywords: Εργατικό κίνημα -- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Εργατικό κίνημα -- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Εργατικά σωματεία -- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Εργατικά σωματεία -- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 19ος αιώνας; Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ός αιώνας; Εργατικό κίνημα -- Ιλινόις -- Σικάγο -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Κομμουνιστικό Κόμμα Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Σικάγο; 8ωρο; Λούης Τίκας; Κομμουνιστικό Κόμμα Η.Π.Α.; Νέα Συμφωνία; Μακαρθισμός; Chicago; 8hour; Louis Tikas; Communist Party U.S.A.; New Deal; McCarthyism