Οι νέες τεχνολογίες ως εργαλείο μεγιστοποίησης της αποδοτικότητας των χορηγικών προγραμμάτων στον αθλητισμό - Τσαμαλδούπης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η βιομηχανία του αθλητισμού έχει παραδοσιακά συνδεθεί με τον θεσμό των αθλητικών χορηγιών, μέσα από τη σύμπραξη εμπορικών συμφωνιών που ευνοούν τη βιωσιμότητα αθλητών και αθλητικών θεσμών και ενισχύουν το προφίλ και την επιχειρηματική δραστηριότητα των χορηγών εταιριών. Στην ψηφιακή εποχή, κατά την οποία εκατομμύρια χρήστες αποκτούν πρόσβαση καθημερινά στα κοινωνικά μέσα δημιουργείται ένα παγκόσμιο καταναλωτικό δίκτυο το οποίο είναι εκτεθειμένο σε κάθε μορφής εμπορική δραστηριότητα και διαφήμιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία στροφή του αθλητικού μάρκετινγκ στην αξιοποίηση των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που κάθε εταιρεία επιδιώκει να ικανοποιήσει. Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο φαινόμενο φαίνεται να απασχολεί σημαντικά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εμπορικά στον χώρο του αθλητισμού. Μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι αυτή της ελληνικής εταιρείας στοιχηματισμού της Stoiximan.gr, της οποίας το εταιρικό όνομα έχει συνδεθεί με τη χορηγία μεγάλων αθλητικών θεσμών, συλλόγων και κορυφαίων ελληνικών ονομάτων του παγκόσμιου αθλητισμού. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την εμπορική της δραστηριότητα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προς μελέτη. Έτσι, μέσα από μια περιγραφική ποιοτική ανάλυση μελετήθηκαν οι ψηφιακές πρακτικές της εταιρείας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Blogger) για το διάστημα από 10 Μαΐου 2017 έως 10 Ιουνίου 2017 καθώς και των χορηγούμενων αθλητών και συλλόγων. Στο επίκεντρο της προβληματικής τέθηκε η κατανόηση του ρόλου των ψηφιακών μέσων στην ενδυνάμωση της υπεραξίας της εταιρείας χορηγού και της σχέσης που επιχειρεί να οικοδομήσει με το καταναλωτικό κοινό. Διαπιστώθηκε, πως οι στόχοι της εταιρείας είναι η ενδυνάμωση του εταιρικού της προφίλ και η καλλιέργεια θετικής στάσης του κοινού απέναντί της, κάτι που προκύπτει μέσα από τη σύνδεση της εταιρείας ως μετέχουσας της υπεραξίας των αθλητών και των αθλητικών συλλόγων. Οι βασικές ψηφιακές στρατηγικές μέσα από τις οποίες η εταιρεία ενδυναμώνει την υπεραξία της στη βάση των χορηγιών βασίζονται στην ενίσχυση της προβολής της δραστηριότητάς της και της συμμετοχής, δηλαδή της δημιουργίας συνθηκών εμπλοκής του κοινού σε αθλητικά γεγονότα που η εταιρεία διοργανώνει. Συνεπώς, τα ψηφιακά μέσα λειτουργούν ως επικοινωνιακά εργαλεία ενδυνάμωσης των εταιρικών στόχων στη βάση του θεσμού της αθλητικής χορηγίας.
New Technologies (Social media) as a tool to maximize the efficiency of sponsorship programs in sports
Keywords: Αθλητική χορηγία; Κοινωνικά δίκτυα; Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Sports sponsorship; Social networks; Sports - Marketing; Αθλητισμός; Χορηγίες; Κοινωνικά δίκτυα; Αποδοτικότητα; Stoiximan.gr; Sports; Sponsorship; Social media; Efficiency