Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός της Ανώνυμης Εταιρείας Διόρυγας της Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ.) - Κοτζαγεωργίου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για τις δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας και διοίκησης. Αυτό αποτελεί το εφαλτήριο για την αποτελεσματική και πρακτική λειτουργία των δημόσιων οργανισμών. Σε αυτό το πνεύμα, μελετήθηκε η διαδικασία διαμόρφωσης του στρατηγικού σχεδιασμού για τη Διώρυγα Κορίνθου, με στόχο την ανάπτυξη ενός στρατηγικού πλάνου για τα έτη 2025-2029. Ο σχεδιασμός αυτός αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής απόδοσης, στη δημιουργία κοινωνικού οφέλους και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η μελέτη περιέλαβε τη συμμετοχή προσωπικού της Διώρυγας Κορίνθου, πελατών και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, παρέχοντας σημαντικά στοιχεία για την εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον του οργανισμού. Αναλύθηκαν διεξοδικά οι διαθέσιμοι πόροι, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες της επιχείρησης, παράλληλα με τις προοπτικές, τους κινδύνους και τις απαιτήσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Τα ευρήματα συγκεντρώθηκαν σε μια ανάλυση SWOT, αποτυπώνοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία του εσωτερικού περιβάλλοντος, καθώς και τις ευκαιρίες και κινδύνους που προκύπτουν από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτή η ανάλυση οδήγησε στον προσδιορισμό στρατηγικών που αξιοποιούν τα δυνατά σημεία, μεγιστοποιούν τις ευκαιρίες και ελαχιστοποιούν τους κινδύνους. Η έρευνα ανέδειξε ως βασικές προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού τη διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης της κερδοφορίας, τη συντήρηση της υποδομής της Διώρυγας (πρανή και βυθίσματα), και την τουριστική ανάπτυξη των ακινήτων που διαθέτει η επιχείρηση.
Μ.Δ.Ε. 403
Keywords: Strategic planning; Corinthian Canal Company Limited- Corinth-Greece; Consumer services; Στρατηγικός σχεδιασμός; Ανώνυμη Εταιρεία Διόρυγας Κορίνθου-Κόρινθος-Ελλάδα; Υπηρεσίες καταναλωτών; Στρατηγικός; Σχεδιασμός; Διώρυγα; Κορίνθου; Α.Ε.ΔΙ.Κ.; Επιχειρησιακός; Bryson