Εκπαιδευτικές Δράσεις και Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στα Δημοτικά της Π.Ε. Δυτικής Αττικής και πολιτικές αποτίμησης της ποιότητάς τους. - Παπαφράγκου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η ένταξη των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων στο δημοτικό σχολείο έχει αποτελέσει τα τελευταία κυρίως χρόνια ένα σημαντικό κεφάλαιο στη μαθησιακή διαδικασία. Εδώ και μια περίπου δεκαετία, περίοδο κατά την οποία εισήχθη η ευέλικτη ζώνη στο αναλυτικό πρόγραμμα, εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον από μια μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών για τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης ως μια εναλλακτική και καινοτόμα μέθοδο διδασκαλίας και μάθησης. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν και τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, τα οποία οι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν με ενδιαφέρον. Οι σχολικές δραστηριότητες ακολούθησαν μια σταθερή πορεία και υφίστανται έως σήμερα στο πρόγραμμα του σχολείου διατηρώντας ένα σταθερό ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς. Όμως, τα ουσιαστικά οφέλη αυτών των προγραμμάτων δεν έχουν διερευνηθεί εκτενώς, καθώς μόνο κάποιες περιπτώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών έχουν αναφερθεί πάνω στο θέμα εκπονώντας έρευνες μικρής κλίμακας . Αυτό ήταν και ένα κίνητρο ώστε να εξεταστεί το πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων προσεγγίζοντάς το τόσο θεωρητικά όσο και ερευνητικά. Έτσι, το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης έρευνας στρέφεται στους άμεσους φορείς πραγμάτωσης της δράσης, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους θεσμικούς φορείς, δηλαδή τους υπεύθυνους σχολικών προγραμμάτων και σχολικούς συμβούλους.
Αριθμός Εισαγωγής: 012048-012049 cd
Keywords: Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα