Υποδείγματα πρόβλεψης της πτώχευσης: μελέτη και εφαρμογή σε επιχειρήσεις του κλάδου των ιδιωτικών παροχών υγείας στην Ελλάδα - Ματσανιώτης, Άγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός της εργασίας είναι να αναλύσει, αν οι αναθεωρήσεις του μοντέλου του Altman μπορούν να προβλέψουν επιτυχημένα την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί μια επιχείρηση. Στα εμπειρικά αποτελέσματα εξετάζεται μια λίστα 107 επιχειρήσεων του κλάδου παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007 – 2012. Ερευνάτε δηλαδή, αν ο υπολογισμός μιας βαθμολογίας (Z-score) μπορεί να προβλέψει την πτώχευση από ένα έως και πέντε χρόνια νωρίτερα. Τα αποτελέσματα της εργασίας παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με παρόμοιες έρευνες που ραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν για ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο τα μοντέλα έχουν καλές επιδόσεις στην πρόβλεψη της πτώχευσης. Η πορεία αυτή των αποτελεσμάτων παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι μπορούν να χρησιμεύσουν σε επενδυτικές και χρηματοδοτικές αποφάσεις της διοίκησης της επιχείρησης και στην επιλογή τους από επενδυτές για την επένδυση των κεφαλαίων τους.
Μ.Δ.Ε. 83
Keywords: Επιχειρήσεις; Υπηρεσίες υγείας; Υγεία, Ιδιωτική; Ιδιωτικές κλινικές; Πτώχευση; Z-score