Αξιοποίηση αποθηκευμένων δεδομένων σε περιβάλλοντα blockchain από εφαρμογές αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης - Τσιώμος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την αξιοποίηση δεδομένων που έχουν αποθηκευτεί σε περιβάλλοντα blockchain από εφαρμογές αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης. Με την αυξανόμενη σημασία της ασφάλειας των δεδομένων και της ιδιωτικότητας, η διαλειτουργικότητα μεταξύ της τεχνολογίας blockchain και των αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης και ο συνδυασμός τους ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη ασφαλών, διαφανών, και αποτελεσματικών εφαρμογών. Στο πλαίσιο αυτό, η εργασία αναλύει τις βασικές έννοιες της Μηχανικής Μάθησης και της κρυπτογραφίας, εξετάζοντας τη χρήση της ομομορφικής κρυπτογραφίας ως έναν τρόπο προστασίας της απορρήτου των δεδομένων. Επιπλέον, παρουσιάζει την τεχνολογία blockchain και τα χαρακτηριστικά της, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων συμβολαίων και των αποκεντρωμένων εφαρμογών. Το κύριο μέρος της εργασίας εξετάζει την αξιοποίηση των ομομορφικών αλγορίθμων σε δεδομένα blockchain για εφαρμογές Μηχανικής Μάθησης. Μέσα από μια ανάλυση του σημερινού τοπίου και των προκλήσεων, εξετάζονται επίσης διάφορα πεδία εφαρμογής, όπως η υγεία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η εφοδιαστική αλυσίδα, η δημόσια διοίκηση και η ενέργεια. Η εργασία αυτή προσφέρει μια συνεκτική εικόνα του πώς η Μηχανική Μάθηση και η τεχνολογία blockchain μπορούν να συνδυαστούν για την ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων που αξιοποιούν με ασφαλή τρόπο τα δεδομένα σε διάφορους τομείς. Τέλος, η εργασία παρουσιάζει μια ενδεικτική προοπτική για το μέλλον της έρευνας και της ανάπτυξης σε αυτό τον αναδυόμενο τομέα.
Μ.Δ.Ε. 66
Keywords: Κρυπτογραφία; Μηχανική Μάθηση; Αλγόριθμοι; Επεξεργασία δεδομένων; Cryptography; Machine Learning; Algorithms; Data processing; Blockchains (Databases); Blockchains (Βάσεις Δεδομένων); Blockchain; Machine Learning; Κρυπτογραφία; Μηχανική Μάθηση; Ομομορφική Κρυπτογραφία