Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα – Μελέτες Περίπτωσης της Manchester United και Etihad Airways - Μένεγα, Δωροθέα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην πτυχιακή μελέτη που ακολουθεί, γίνεται προσπάθεια να αναλυθούν εκτενώς οι έννοιες της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας. Παρόλη την πολυπλοκότητά τους και την πλούσια πηγή πληροφοριών που διατίθενται στην παγκόσμια βιβλιογραφία και στο διαδίκτυο για τις έννοιες αυτές, παρουσιάζονται, μέσα από τα τρία κεφάλαια στα οποία στηρίζεται η εργασία, πτυχές των εννοιών αυτών με έμφαση στα ουσιαστικά χαρακτηριστικά τους. Αρχικά, γίνεται αναφορά στην έννοια της καινοτομίας, στα κίνητρα που οδηγούν σε αυτήν, στα οφέλη αλλά και στα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. Επιπλέον, στην εργασία αναφέρονται και τα βήματα της καινοτομικής διαδικασίας. Σημειώνεται η επίδρασή της στην επιχειρησιακή λειτουργία και στο management, καθώς και τρόποι για την εμπορευματοποίηση και την χρηματοδότηση της καινοτομίας. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η έννοια της επιχειρηματικότητας, τα είδη της, τα εμπόδια που την υπονομεύουν και οι λόγοι για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να επενδύσει στην επιχειρηματικότητα. Αναλύεται η σχέση της με έννοιες όπως η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, ο επιχειρηματίας και ο ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, γίνεται μια αναφορά στη σχέση που έχουν μεταξύ τους η επιχειρηματικότητα με την καινοτομία και στους τρόπους με τους οποίους η μία επηρεάζει την άλλη. Το δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας, αφορά τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την επιτυχία μια επιχείρησης και στην έννοια του επιτυχημένου επιχειρηματία. Επιπλέον, καταγράφονται τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από ένα επιχειρηματικό σχέδιο, με την επίδραση της καινοτομίας στην απόδοση της επιχείρησης και με τη σημασία της χρηματοδότησης στην επιχειρηματική καινοτομία. Το δεύτερο κεφάλαιο κλείνει με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που κερδίζει μια επιχείρηση καινοτομώντας. Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας μελετά την περίπτωση δυο πολύ μεγάλων εταιριών παγκοσμίου εμβέλειας, οι οποίες έχουν εντάξει την καινοτομία στην φιλοσοφία τους και είναι η Manchester United και η Etihad Airways.
Innovation and Entrepreneurship: Case studies of Manchester United and Etihad Airways
Keywords: Επιχειρηματικότητα; Καινοτομία; Entrepreneurship; Innovation; Επιχειρηματικότητα; Καινοτομία; Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα; Επιχειρηματική Επιτυχία; Entrepreneurship; Innovation; Competitive Advantage; Business Success