Οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών για τα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης και τη χρησιμότητά τους στη τάξη - Γκότζη, Ηλιάνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών για τα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης και τη χρησιμότητά τους στην τάξη» εξετάζει τη σημασία της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών ως μέσου βελτίωσης της ποιότητας της διδασκαλίας. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των εμπειριών των εκπαιδευτικών σχετικά με τα προγράμματα επιμόρφωσης που έχουν παρακολουθήσει και η αξιολόγηση της εφαρμογής των αποκτηθέντων γνώσεων στην εκπαιδευτική πρακτική. Το θεωρητικό πλαίσιο εστιάζει στη διαρκή φύση της επαγγελματικής ανάπτυξης, η οποία βασίζεται σε έννοιες όπως η δια βίου μάθηση, η βιωματική μάθηση και η αυτοκαθοδηγούμενη εκπαίδευση. Παράλληλα, εξετάζονται βασικές πτυχές που επηρεάζουν την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, όπως η συνεργασία μέσω επαγγελματικών κοινοτήτων μάθησης, η αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων και η συμβολή της καθοδήγησης μέσω του mentoring. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ποσοτικής μεθόδου, με τη χρήση ερωτηματολογίου το οποίο περιλάμβανε 17 ερωτήσεις, που διανεμήθηκαν σε εκπαιδευτικούς διαφορετικών βαθμίδων. Στόχος της έρευνας ήταν η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την αποτελεσματικότητα των επιμορφωτικών προγραμμάτων και οι παράγοντες που επηρεάζουν την εφαρμογή τους στην τάξη. Η ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε τρία βασικά συμπεράσματα: οι εκπαιδευτικοί αξιολογούν θετικά τα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στη βελτίωση των διδακτικών τους πρακτικών, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για προσαρμογή των προγραμμάτων στις πραγματικές ανάγκες της σχολικής τάξης και την καθημερινή πρακτική, και τέλος η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ συναδέλφων θεωρείται εξίσου σημαντική με τη συμμετοχή σε τυπικές επιμορφωτικές δράσεις. Η εργασία αναδεικνύει τη σημασία της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύνδεσης της θεωρίας με την εκπαιδευτική πράξη και την προσαρμογή των επιμορφωτικών πρωτοβουλιών στις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, προτείνονται τρόποι βελτίωσης των επιμορφωτικών προγραμμάτων, ώστε να ενισχύσουν την επαγγελματική ταυτότητα των εκπαιδευτικών και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 014117 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Εκπαίδευση των -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Επαγγελματική ανάπτυξη -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Επιμόρφωση; Εκπαιδευτικοί; Εμπειρίες