Η Συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου/ 10 Αυγούστου 1920): Οι πρωταγωνιστές και οι προσδοκίες της - Τσαούσογλου, Βαλέρια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η Συνθήκη των Σεβρών 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920, υπογράφηκε μεταξύ των νικητριών Μεγάλων Δυνάμεων και της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποκατάσταση επίμαχων ζητημάτων που δημιουργήθηκαν στον πρόσφατο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ολόκληρος ο Ελληνισμός έβλεπε την επανένωσή του με τις αλύτρωτες ελληνικές περιοχές και την πραγματοποίηση του μεγαλεπήβολου οράματος της Μεγάλης Ιδέας. Την ίδια στιγμή η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρακολουθούσε τον πλήρη ακρωτηριασμό της, με τη Συνθήκη να κληροδοτεί στο σύγχρονο τουρκικό έθνος το «Σύνδρομο των Σεβρών». Παρότι η Συνθήκη δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, αποτέλεσε ισχυρό διπλωματικό έγγραφο για την Ελλάδα και διένοιξε το δρόμο για τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Keywords: Συνθήκη των Σεβρών (1920); Ευρώπη -- Εξωτερικές σχέσεις -- Τουρκία; Τουρκία -- Εξωτερικές σχέσεις -- Ευρώπη; Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Συνθήκη Σεβρών; 1920; Μεγάλη Ελλάδα; Οθωμανική Αυτοκρατορία; Σύνδρομο Σεβρών; Treaty of Sèvres; 1920; Great Idea; Ottoman Empire; Sèvres Syndrome