Η συμβολή της δραματικής τέχνης στην εκπάιδευση στην καλλιέργεια της πολιτειότητας σε ομάδα εγκλείστων - Αλεβίζου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2028)
Η παρούσα εργασία συγγράφηκε ως διπλωματική εργασία. Αυτό που προσπαθεί να ερευνήσει είναι αν η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια της πολιτειότητας σε ομάδα εγκλείστων. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη γνώση και στην συνεχή καλλιέργεια των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους για να είναι επιτυχημένοι στον εργασιακό τους χώρο και να απολαμβάνουν προσωπική πρόοδο ( Crisp, 2017). Η εκπαίδευση των εγκλείστων έχει ως στόχο να ελαχιστοποιήσει την παραβατικότητα και να συμβάλλει στην επανένταξή τους ( Στάμου, 2021). Στα δυο πρώτα κεφάλαια γίνεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της πολιτειότητας , η έννοια του ενεργού πολίτη και πως αυτή σχετίζεται με την εκπαίδευση. Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται αναφορά και στην εκπαίδευση ενηλίκων καθώς και στην σημασία της εκπαίδευσης των εγκλείστων, που είναι η ηλικιακή ομάδα που θα διεξαχθεί η έρευνα. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η δεύτερη μεταβλητή η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση. Γίνεται μια μικρή ιστορική αναδρομή και αναλύονται οι τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συγκεκριμένη έρευνα. Επίσης γίνεται και η συσχέτιση των δυο εννοιών αναλύεται πως η Δραματική τέχνη συμβάλλει στην καλλιέργεια της πολιτειότητας. Ακόμα παρατίθενται και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αποδεικνύουν τη σχέση των δυο μεταβλητών. Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας επιχειρείται η παρουσίαση του σχεδιασμού της έρευνας που θα εφαρμοστεί και περιγράφεται αναλυτικά η μεθοδολογία της έρευνας. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων μέσα από τη συμμετοχική παρατήρηση , το ημερολόγιο της ερευνήτριας, την λεπτομερή ανάλυση των θεματικών αξόνων που προέκυψαν από την έρευνα και την αποτίμηση του κριτικού φίλου. Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφονται τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας αλλά και οι προτάσεις και οι προεκτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.
The contribution of Dramatic Art in Education in the cultivation of citizenship in a group of incarcerated people
Keywords: Πολιτειότητα; Εκπαίδευση; Πολιτική κοινωνικοποιήση; Ιδιότητα του πολίτη; Εκπαίδευση ενηλίκων; Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Εκπαιδευτική παρέμβαση; Εκπαίδευση εγκλείστων; Πολιτειότητα, Εκπαίδευση, Πολιτική κοινωνικοποίηση, Ιδιότητα του Πολίτη, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Εκπαίδευση Εγκλείστων Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση.