Η επίδραση του ύπνου στην ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης σε παιδιά δημοτικού - Ζαγοριανού, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός: Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπούσε στο να εξετάσει την επίδραση του ύπνου στην ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης σε παιδιά δημοτικού. Συγκεκριμένα στόχος της εργασίας ήταν να μελετηθούν διεξοδικά οι συνήθειες και η ποιότητα του ύπνου σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και εν συνεχεία να συσχετισθούν με το δείκτη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Υλικό και μέθοδος: στην έρευνα συμμετείχαν 129 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και οι κηδεμόνες τους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν δύο ερωτηματολόγια. 1. Το Trait Emotional Intelligence Child Short Form των S. Mavroveli & K.V. Petrides, Institute of Education, University of London. 2. Το ερωτηματολόγιο Ύπνου για Παιδιά των Rojas et al. Αποτελέσματα: τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η διάρκεια του ύπνου καθώς και μεμονωμένοι παράγοντες του ύπνου δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ωστόσο βρέθηκε ότι μεταβλητές που σχετίζονται με τον ύπνο REM συσχετίζονται θετικά με την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την παρούσα μελέτη επιβεβαιώνουν την επίδραση του ύπνου στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ωστόσο υπογραμμίζεται η ανάγκη για διεξαγωγή της μελέτης σε μεγαλύτερο πληθυσμιακά δείγμα.
Keywords: Ύπνος; Παιδιά; Συναισθηματική νοημοσύνη; Sleep; Children; Emotional intelligence; Ύπνος; Συναισθηματική νοημοσύνη; Παιδιά; Διάρκεια ύπνου; Ύπνος REM; Sleep; Duration of sleep; Emotional intelligence; REM; Children