Οι πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και πνευματικές ζυμώσεις που επηρέασαν την Ευρώπη και τη διεθνή σκηνή τα κρίσιμα χρόνια (1826-1830) - Βλάμη, Δωροθέα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ο 19ος αι έχει χαρακτηρισθεί από τους ιστορικούς μελετητές ως ο αιώνας των επαναστάσεων. Πράγματι, αυτό επιβεβαιώνεται από τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκειά του και καταδεικνύουν περίτρανα την επιδραστικότητά τους στις μετέπειτα πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πνευματικές εξελίξεις. Η Βιομηχανική Επανάσταση, οι οξύτατες, και ολοένα εντεινόμενες επαναστατικές κινήσεις των κρατών της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας και η πνευματική αφύπνιση, συνέδραμαν στην διαμόρφωση εθνικών κρατών, στον εκδημοκρατισμό και τη φιλελευθεροποίηση των πολιτικών θεσμών, καθώς και στη δημιουργία πνευματικών και πολιτισμικών αγαθών που άλλαξαν το τοπίο της παγκόσμιας σκέψης και δράσης.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Ελλάδα -- Εξωτερικές σχέσεις -- 1821-1862; Επαναστάσεις -- Ευρώπη -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ευρώπη -- Ιστορία -- 1815-1848; Ευρώπη -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 19ος αιώνας; Ευρώπη -- Κοινωνικές συνθήκες -- 19ος αιώνας; Ευρώπη -- Οικονομικές συνθήκες -- 19ος αιώνας; Ευρώπη -- Πνευματική ζωή -- 19ος αιώνας; Παγκόσμια Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ελληνική Επανάσταση; Εκβιομηχάνιση; Οικονομία; Πολιτική; Πνευματική άνθιση; Ευρωπαϊκές Δυνάμεις; Αμερική; Greek Revolution; Indastrialization; Economy; Politics; Intellectual flourishing; European Powers; America