Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και βιωσιμότητα: Μοχλοί ανάπτυξης και εξωστρέφειας του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού περιφερειακού και ακαδημαϊκού οικοσυστήματος - Προκόπος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η καινοτομία και επιχειρηματικότητα τείνουν να αποτελούν δύο από τα πιο ουσιαστικά κομμάτια του οικονομικού και κοινωνικού οικοσυστήματος χτίζοντας παράλληλα το δικό τους. Η εξέλιξη των επιχειρηματικών δικτύων και των νεοσύστατων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και την προσπάθεια άντλησης χρηματοδοτήσεων οδηγούν στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που βασίζονται στις υψηλού επιπέδου τεχνολογίες και την βιωσιμότητα, με την ίδια στιγμή να είναι δομημένα στα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά πρότυπα και δεσμεύσεις. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα καινοτομίας και οι θετικές εξωτερικότητες που τονίζει η σημασία του όρου επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζονται ως μοχλοί εξέλιξης και ανάπτυξης με στόχο να μειώσουν τις περιφερειακές επιχειρηματικές ανισότητες και να ενισχύσουν το περιφερειακό επιχειρηματικό οικοσύστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η αποτελεσματικότητα επιπλέον της έρευνας και ανάπτυξης που καλείται και το σημαντικότερο των εγχειρημάτων αυτών θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη και την αβεβαιότητα εστιάζοντας στην δημιουργία κερδοφόρων και καινοτόμων νεοσύστατων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Έως και το 2030 οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης οι οποίοι αναφέρονται στην επιχειρηματική εξέλιξη θα έχουν εξάγει χρήσιμα αποτελέσματα και δεδομένα προς χρησιμοποίηση για μελλοντικές έρευνες.
-
Μ.Δ.Ε. 321
Keywords: Επιχειρηματικότητα, καινοτομία, βιωσιμότητα