Μελέτη και υλοποίηση πλατφόρμας ασαφοποίησης οντολογιών - Παπαφράγκος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, πραγματοποιείται μια ποιοτική εφαρμογή και ανάλυση του όρου Σημασιολογικού Ιστού και των τεχνολογιών αναπαράστασης γνώσης που υπόκεινται σε αυτόν, όπως δομή και χαρακτηριστικά οντολογιών, γλώσσες σημασιολογικής περιγραφής καθώς επίσης και μεθοδολογίες περιγραφής οντολογιών. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ασαφή γνώση που αποδίδεται μέσω της πληροφορίας που αναπαριστάται από μία οντολογία, λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζεται, στην περιγραφή μιας πληροφορίας με μαθηματική ακρίβεια. Παρουσιάζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την κατανόηση του επιστημονικού όρου "Ασαφή Σύνολα" και της συσχετίσεώς του με την ύπαρξη των οντολογιών. Στο πλαίσιο της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας, υλοποιήθηκε μία διαδικτυακή πλατφόρμα ασαφοποίησης οντολογιών με την ονομασία "wbGraphFuzzzyOnto", βασισμένη κυρίως σε τεχνολογίες μιας νέας εξελισσόμενης τάσης του διαδικτύου, το Web 2.0. Κύριος στόχος της πλατφόρμας wbGraphFuzzzyOnto είναι η καλύτερη αξιοποίηση των οντολογιών, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της "Ασάφειας", έτσι ώστε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα κατά την διαδικασία ανάλυσης και επεξεργασίας των πληροφοριών αυτών, σε επίπεδο μηχανής από τους υπολογιστές.
Μ.Δ.Ε. 5
Keywords: Οντολογία (Πληροφορική); Οντολογίες; Γλώσσες Σημασιολογικής Περιγραφής; f-OWL; Ασαφή Σύνολα; Μεθοδολογίες Περιγραφής Οντολογιών; Μεθοδολογία Ασαφοποίησης Οντολογιών; IKARUS-Onto; Ajax Framework - ΗΚ; Java J2EE; SVG; Jena Framework; DOT