Η επίδραση της ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρισιού 2024 & Λος Άντζελες 2028 στο Χρηματιστήριο - Μαλτέζου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια διερεύνησης για το αν και σε ποιον βαθμό η ανάθεση διοργάνωσης και φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (2024) και του Λος Άντζελες (2028) άσκησε επιρροή στις χρηματιστηριακές αγορές της Γαλλίας, όπως επίσης και της Αμερικής. Τα δεδομένα της παρούσας εργασίας αποτελούν οι τάσεις των τιμών του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου του Παρισιού (CAC 40), όπως επίσης και του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (GDOW). Η Ναυτεμπορική (naftemporiki.gr), μία εκ των κορυφαίων ελληνικών οικονομικών εφημερίδων, αποτέλεσε τη βασική πηγή των δεδομένων. Για την ανάλυση των δεδομένων έγινε χρήση των ημερήσιων τιμών κλεισίματος των γενικών δεικτών. Ως βασική μέθοδος προσέγγισης χρησιμοποιήθηκε η event study, η οποία αποτελεί μελέτη γεγονότος και στη συγκεκριμένη μελέτη επιχειρεί να εκτιμήσει τις επιδράσεις σε συγκεκριμένες χρηματιστηριακές αγορές. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων αναδείχθηκε ότι η ανακοίνωση ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν επηρέασε σημαντικά τις τάσεις των Χρηματιστηρίων της Γαλλίας και της Αμερικής, καθώς οι επιδράσεις τόσο κατά την ημέρα της ανακοίνωσης όσο και αργότερα ήταν αρνητικές. Παράλληλα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της πορείας των δεικτών των δύο Χρηματιστηρίων (Γαλλίας, Αμερικής) διαπιστώνεται ότι η ανακοίνωση της ανάθεσης των δύο Ολυμπιάδων ασκεί σαφώς μεγαλύτερη επίδραση στο δείκτη GDOW (χρηματιστηριακή αγορά της Αμερικής), καθώς για το δείκτη αυτό οι μη κανονικές αποδόσεις εμφανίζονται υψηλότερες σε σχέση με το δείκτη CAC 40 (χρηματιστηριακή αγορά της Γαλλίας).
The effect of the assignment of the Paris Olympic Games 2024 & Los Angeles 2028 on the Stock Exchange
Keywords: Ολυμπιακοί αγώνες - Οικονομικές απόψεις; Χρηματιστήρια αξιών - Γαλλία; Χρηματιστήρια αξιών - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Αθλητικά γεγονότα; Olympics - Economic aspects; Stock exchanges - France; Stock exchanges - United States; Sports events; Μεγάλο γεγονός; Ολυμπιακοί Αγώνες; Χρηματιστήριο; Οικονομικοί δείκτες; Big event; Olympic Games; Stock exchange; Economic indicators