Ηλεκτρονική συμμετοχική διαδικασία για την κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των ΟΤΑ Α’ βαθμού: Η περίπτωση του Δήμου Πύλης - Ντινοπούλου, Ευθυμία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση αποτελεί το εργαλείο προαγωγής της ψηφιακής δημοκρατίας και βοηθά στην ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών συνδυαστικά με την απομακρυσμένη ενασχόληση τους με τα κοινά. Επιπλέον, συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην παροχή της ποιότητας, στη μείωση κόστους και χρόνου και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα οι πολίτες απαιτούν περισσότερα. Μια νέα γενιά χρηστών του διαδικτύου με διαφορετική ψηφιακή φυσιογνωμία και απαιτήσεις έχει εισέλθει στο περιβάλλον της απασχόλησης και συνιστά μια κρίσιμη μάζα στο χώρο της επικοινωνίας με ανάγκες και απαιτήσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αυτές οι σύνθετες προκλήσεις απαιτούν δημιουργικές λύσεις και συναινετικό προσανατολισμό. Η πρόσφατη έρευνα σημειώνει ότι η διαβούλευση αποτελεί μεν μια δημόσια διαδικασία έχοντας στο επίκεντρο τον πολίτη, ο οποίος πρέπει να ενημερώνεται επαρκώς για να μπορεί να αντιδράσει, ενώ από την άλλη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης πρέπει να δεσμεύουν όλους τους συμμετέχοντες και να επηρεάζουν τη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής . Όμως, η αυξανόμενη εισαγωγή των νέων εφαρμογών δημιούργησε μια αμφισβήτηση για τη φερεγγυότητα των κυβερνήσεων σε ένα μεγάλο πληθυσμιακό τμήμα απέναντι σε αυτές τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και κατ’ επέκταση μια δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τον βαθμό ενσωμάτωσης της Ψ.Δ. στην παροχή υπηρεσιών, αλλά και την ανταπόκριση των φορέων και του πολίτη στη νέα ψηφιακή εποχή. Η μελέτη περίπτωσης αφορά τον Δήμο Πύλης Τρικάλων, ένα ΟΤΑ με ποικίλες τοπικές ιδιαιτερότητες. Με στοχευμένη μεθοδολογία, θα αναδειχθεί ότι ακόμη και οι μικροί δήμοι μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότεροι επιλύοντας πιεστικά καθημερινά ζητήματα με εργαλείο την τεχνολογία, αλλά και τη συμβολή του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, θα προταθεί μια εύχρηστη νέα τεχνολογική μέθοδος, η εφαρμογή της οποίας δύναται να αυξήσει τη συμμετοχικότητα στις πολιτικές αποφάσεις. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι η βιβλιογραφική και διαδικτυακή ανασκόπηση, δίνοντας βαρύτητα σε πρωτογενές υλικό που αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΤΠΕ.
Electronic participatory process for the preparation of the Operational Programs of the OTAs of the Α΄ grade: The case of the Municipality of Pyli
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Διαβούλευση