Η εταιρική κοινωνική ευθύνη ως εργαλείο marketing και οι σχέσεις με την οικονομική αποδοτικότητα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο - Ψυχογιού, Χριστίνα-Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να εξετάσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως κομμάτι της πολιτικής των ελληνικών τραπεζών. Καθώς η εφαρμογή της εντάσσεται κατά κανόνα στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Μάρκετινγκ των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής τους στον τομέα αυτό. Αποσκοπεί να αποσαφηνίσει τον τρόπο και τα μέσα που αυτή ασκείται και να διερευνήσει την επίδραση της στα οικονομικά αποτελέσματα των ιδρυμάτων αυτών. Φιλοδοξεί να παράσχει έναυσμα για ευρύτερες έρευνες και μελέτες στο πεδίο αυτό, προκειμένου να διασαφηνιστεί η επιτυχής εφαρμογή της και η συμβολή της στους στόχους του τραπεζικού κλάδου της χώρας. Έγινε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και εξετάσθηκαν οι κύριες μορφές εφαρμογής της στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Εν συνεχεία μέσα από ευρύ δείγμα αριθμοδεικτών της περιόδου 2008-2013 επιδιώχθηκε να καταδειχθεί η ποσοτική της σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου. Από την ανάλυση προέκυψε πως για την παραπάνω χρονική περίοδο η σχέση αυτή ήταν αρνητική, οδηγώντας σε διερεύνηση των αιτίων και των αναγκαίων προσαρμογών.
Corporate Social Responsibility as a Marketing tool and its relationship with financial performance in the Greek banking sector
Keywords: Κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης; Εταιρική κουλτούρα; Επιχειρησιακή ηθική; Social responsibility of business; Corporate culture; Business ethics; Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Οικονομική Αποδοτικότητα; Corporate Social Performance; Financial Performance