Το Σώμα η Πόλη και το Ανοίκειο. Από το προσωπικό βίωμα στην παράσταση σε εποχή πανδημίας. - Ανδρικόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος "Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική" του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, και διαρθρώνεται σε δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό. Τα δύο μέρη (θεωρία και πρακτική εφαρμογή) δεν είναι αυτόνομα, αλλά συνδέονται στενά, καθώς το ένα έχει επηρεαστεί από το άλλο και αναπτύσσονται σε δύο κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η ιστορία και η εξέλιξη του θεάτρου της επινόησης, με έμφαση στις θεατρικές ομάδες που συνέβαλαν στην εξέλιξή του, στις καινοτόμες τεχνικές που υιοθέτησαν, καθώς και στον αντίκτυπο των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων στη διαμόρφωσή τους. Η έρευνα υπογραμμίζει την κεντρική θέση του σώματος στο θεατρικό πεδίο, προβάλλοντάς το όχι μόνο ως εργαλείο έκφρασης, αλλά και ως αναπόσπαστο στοιχείο στην αναπαράσταση της ανθρώπινης συνείδησης και εμπειρίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, η έμφαση δίνεται στην πρακτική διαδικασία δημιουργίας της θεατρικής παράστασης Πανδημία: Ημερολόγια Καραντίνας βασισμένης στη μεθοδολογία του θεάτρου της επινόησης. Παρουσιάζεται η διαδικασία σύστασης της ομάδας, η προετοιμασία και η οργάνωση των προβών, καθώς και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της παράστασης. Το κεφάλαιο καταλήγει με μια αναλυτική περιγραφή της τελικής παράστασης, αποκαλύπτοντας το σκεπτικό πίσω από κάθε στάδιο δημιουργίας. Το πρακτικό σκέλος της έρευνας αποτελείται από την θεατρική παράσταση Πανδημία: Ημερολόγια Καραντίνας. Βασικά εργαλεία στη θεατρική αυτή προσέγγιση αποτέλεσαν το θέατρο της επινόησης και το σωματικό θέατρο που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιοποίηση των προσωπικών βιωμάτων των μελών της ομάδας Days Off. Η παράσταση Πανδημία: Ημερολόγια Καραντίνας βασίζεται στα προσωπικά βιώματα των μελών της ομάδας Days Off, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως αφετηρία για την έρευνα των επιπτώσεων της πανδημίας και της καραντίνας.
Σύνδεσμος για την παρακολούθηση της παράστασης (Πανδημία, ένα ημερολόγιο κινήσεων): https://youtu.be/6cIyjKiL0Eg
Keywords: Θέατρο της επινόησης; Σωματικό θέατρο; Πανδημία; Θέατρο Επινόησης; Σωματικό Θέατρο; Πανδημία