Η βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας στις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες - Μπακοδήμος, Περικλής (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, έχει μπει δυναμικά στο επίκεντρο της προσοχής μας τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού, των τεχνολογικών εξελίξεων και των οικονομικών συνθηκών. Οι περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις προσπαθούν να υιοθετήσουν αρχές ή πρότυπα βάση των οποίων μπορούν να ικανοποιήσουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες τους, με απώτερο σκοπό την υλοποίηση των στόχων που επιθυμούν να επιτύχουν. Σκοπός της εργασίας ήταν η διερεύνηση της αναγκαιότητας βελτίωσης των διαδικασιών λειτουργίας στις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, καθώς αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην Ελληνική και όχι μόνο κοινωνία, επηρεάζοντας μεγάλα πληθυσμιακά στρώματα πολιτών και κυρίως νέων. Παράλληλα η διαχείριση Δημόσιου χρήματος, καθιστά επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης, τήρησης, και βελτίωσης των διαδικασιών λειτουργίας τους. Η παρούσα έρευνα διεξήχθη σε πέντε μεγάλες Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες (Πετοσφαίρισης –ΕΟΠΕ-, Καλαθοσφαίρισης –ΕΟΚ-, Χειροσφαίρισης –ΟΧΕ-, Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), ΑΜΕΑ- και Παρά-Ολυμπιακής Επιτροπής). Μοιράστηκαν 120 ερωτηματολόγια και αφορούσαν Διοικούντες, Στελέχη, Προπονητές, Συνεργάτες (έμμισθους και εθελοντές). Όλοι ήταν συμμετέχοντες στην καθημερινή αλλά και διαχρονική λειτουργία των Ομοσπονδιών. Το εργαλείο μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα ερωτηματολόγιο που εξέτασε όλες τις παραμέτρους της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ηγεσία, στρατηγική, πόροι, ανθρώπινο δυναμικό, ικανοποίηση, διαδικασίες και αλλαγές) προσαρμοσμένες κατάλληλα στη λειτουργία μιας αθλητικής Ομοσπονδίας. Για τη στατιστική ανάλυση των ευρημάτων χρησιμοποιήθηκαν δείκτες περιγραφικής στατιστικής όπως η μέση τιμή (M) και η τυπική απόκλιση (SD). Για την διερεύνηση των διαφορών των εννέα διαστάσεων των διαδικασιών λειτουργίας των ομοσπονδιών ως προς τους δημογραφικούς παράγοντες (φύλο, ηλικία, ιδιότητα και επίπεδο σπουδών) χρησιμοποιήθηκε η πολυμεταβλητή ανάλυση διακύμανσης (MANOVA). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποιότητα παροχής των υπηρεσιών και ο τρόπος διοίκησης βασισμένος σε διαδικασίες οι οποίες συνεχώς θα βελτιώνονται θα επηρεάσει θετικά του ενασχολούμενους με την διοίκηση της κάθε Ομοσπονδίας αλλά και το ευρύτερο φάσμα του κάθε αθλήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
The improvement of the operating procedures in the National Sports Federations
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Ανθρώπινο κεφάλαιο; Total quality management; Personnel management; Human capital; Ομοσπονδίες; Διαδικασίες; Διοίκηση; Στρατηγική; Ανθρώπινο δυναμικό; Federations; Procedures; Management; Strategy; Human Resources