Η Φτώχεια και Ανισότητα στην Ελλάδα την περίοδο πριν και μετά την Οικονομική κρίση 2010 και οι κοινωνικές της επιπτώσεις - Κουγιούρη - Σεργεντάκη, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι αφενός, να μελετηθεί αναλυτικά το φαινόμενο του κινδύνου ανισότητας και φτώχειας στην Ελλάδα, σε σχέση με το ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα του πληθυσμού την περίοδο 2006-2017 και αφετέρου, να συγκριθεί με τα δεδομένα των άλλων χωρών εντός και εκτός της Ευρωζώνης. Η μελέτη θα εστιάσει στα αποτελέσματα των μετρήσεων των στατιστικών ερευνών, τα οποία θα αφορούν το διαθέσιμο εισόδημα ως συνάρτηση του φύλου, της τάξης ηλικιών, της απασχόλησης (χρόνου και μορφής σύμβασης) ,της εκπαίδευσης του πληθυσμού και του τρόπου φορολόγησης. Παράλληλα, θα ερευνηθεί η ανισοκατανομή αυτού σε πεντημόρια του πληθυσμού (S80/S20) και με βάση το δείκτη Gini, όπως αναλυτικά θα εξηγήσουμε παρακάτω. Σκοπός και αντικείμενο της παρούσας έρευνας θα είναι: α) η κατανόηση της επίδρασης που είχε η οικονομική κρίση του 2010 στα καταγεγραμμένα επίπεδα φτώχειας και ανισότητας της Ελλάδας. β) η κοινωνική επίπτωση που είχε η κρίση στα επίπεδα φτώχειας και ανισότητας στην Ελλάδα ιδιαίτερα σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες . γ) η συμβολή της κρατικής πρόνοιας στον περιορισμό των επιπτώσεων. Tα παραπάνω θέματα θα αποτελέσουν τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα της μελέτης αυτής. Για την κάλυψη του σκοπού της εργασίας κρίθηκε απαραίτητο η παρούσα μελέτη να δομηθεί σε πέντε συνολικά κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, θα διατυπωθούν οι ορισμοί των εννοιών της φτώχειας και ανισότητας και οι μέθοδοι μέτρησής τους, ενώ παράλληλα θα παρατεθούν οι θέσεις των διεθνών οργανισμών για την αξιολόγησή τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο θα είναι το σημαντικότερο για την απόδειξη των ερευνητικών ερωτημάτων, θα αναλυθούν τα ποσοτικά δεδομένα της Στατιστικής έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης (EU-SILC European Union - Statistics on Income and Living Conditions) έτους 2017 για τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ για την περίοδο 2006-2017 θα δοθούν τα στοιχεία εισοδήματος για σύγκριση της περιόδου πριν και μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Τα δεδομένα θα δοθούν με χρήση των στατιστικών πινάκων κατά φύλο, ηλικία, απασχόληση και εκπαίδευση στο σύνολο χώρας . Συμπληρωματικά, θα συμπεριληφθούν πίνακες για την ανισοκατανομή του εισοδήματος σε πεντημόρια του πληθυσμού (S80/S20) και με βάση το δείκτη Gini. Επίσης, θα αναφερθώ στην Μεθοδολογία της έρευνας, σε στατιστικούς ορισμούς, ενώ για την καλύτερη κατανόηση θα εμπεριέχονται παρατηρήσεις σχετικά με την τάση που προκύπτει από τα στοιχεία, προκειμένου να εξηγηθεί η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ένταση των φαινομένων φτώχειας και ανισότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο, θα αναλυθούν τα ποσοτικά δεδομένα της φτώχειας και ανισότητας στις χώρες εντός και εκτός της Ευρωζώνης, για να συμπεράνουμε το πόσο επηρέασε η κρίση τις χώρες αυτές σε σχέση με την Ελλάδα. Στο τέταρτο κεφάλαιο , θα επιχειρήσω να παρουσιάσω τους παράγοντες που επιδρούν στην κοινωνική διάσταση του φαινομένου της φτώχειας και την επίδραση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες π.χ. άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, τα Περιφερειακά στοιχεία φτώχειας και ανισότητας, καθώς και τους τρόπους που συμβάλει το Ελληνικό κράτος πρόνοιας στη μείωση των κοινωνικών επιπτώσεων. Στο πέμπτο κεφάλαιο, θα καταγραφούν τα γενικά συμπεράσματα από την ανωτέρω ανάλυση τα οποία θα απαντούν στα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν με βάση τα στοιχεία της έρευνας, και θα παραθέσω ωστόσο, την προσωπική μου άποψη επί των ανωτέρω ζητημάτων.
Poverty and Inequality in Greece before and after the crisis period 2010 and the social impacts
Keywords: Φτώχεια; Φτώχεια--Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός; Εισόδημα; Φτώχεια; Ανισότητα; Κρίση; Εισόδημα; Κοινωνικές μεταβιβάσεις