Μαντώ Μαυρογένους (1796-1840): Η ηρωίδα του 1821 - Τσιχλιά, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται προσπάθεια να καταγραφεί η ζωή και το έργο της Μαντώς Μαυρογένους. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η οικογένεια Μαυρογένους. Εστιάζει στην παιδική ηλικία και στις πρώτες αναμνήσεις της Μαντώς για να αποσαφηνιστεί η διαμόρφωση του χαρακτήρα της. Αναλύεται η δράση της στην Επανάσταση. Επικεντρώνοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις που συμμετείχε στη Χίο, στην Εύβοια, στο Πήλιο, στη Φωκίδα και στη Μύκονο. Συνεξετάζεται η Μαντώ με τις επιφανείς προσωπικότητες του Φιλελληνισμό ακόμα οι σχέσεις της με τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον πρώτο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Στο τέλος, της εργασίας παρουσιάζονται οι τελευταίες στιγμές και ο θάνατος της ηρωίδας.
Keywords: Μαυρογένους , Μαντώ , -1848; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829 -- Γυναίκες, συμμετοχή των; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829 -- Γυναίκες; Γυναίκες επαναστάτριες -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Γυναίκα; Επανάσταση 1821; Φιλελληνισμός; Αγωνίστριες; Μαντώ Μαυρογένους; Ηρωίδα της Μύκονου; Οικογένεια Μαυρογένους; Κυκλάδες; Αρχιστράτηγος; Υψηλάντης; Woman; Revolution 1821; Philhellenism; Female Fighters; Manto Mavrogenous; Heroine of Mykonos; Mavrogenous Family; Cyclades; Commander-in-Chief; Ypsilanti