Μοντελοποίηση ανεμογεννήτριας για τη σύνδεση της σε ηλεκτρικό δίκτυο - Καραντωνίδης, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στην ανάλυση της δομής μιας ανεμογεννήτριας και έπειτα στην μοντελοποίηση και προσομοίωση λειτουργείας μιας ανεμογεννήτριας με επαγωγική γεννήτρια διπλής τροφοδότησης για διασύνδεση της σε δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η εργασία αυτή αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στις έννοιες του ανέμου οι οποίες είναι βασικές στην παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο, καθώς και αναφέρεται ανά τα χρόνια στους τρόπους εκμετάλλευσης του ανέμου και τέλος γίνεται αναφορά στα αιολικά πάρκα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή των ειδών των ανεμογεννητριών που υπάρχουν και γίνεται περιγραφή των στοιχείων από τα οποία αποτελούνται με μεγάλη έμφαση να έχει δοθεί στην ανεμογεννήτρια οριζοντίου άξονα η οποία είναι και πιο συνηθέστερη. Γίνεται αναφορά και σε έναν νέο τύπο ανεμογεννήτριας η οποία είναι σε πειραματικό στάδιο. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή των εγκαταστάσεων των αιολικών πάρκων που υπάρχουν δηλαδή των χερσαίων των παραθαλάσσιων και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Θα περιγραφούν οι τοποθεσίες στις οποίες επιτρέπεται και γίνεται η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και θα γίνει περιγραφή οι τρόποι με τους οποίους συνδέεται το κάθε πάρκο με το δίκτυο. Στο τέταρτο κεφάλαιο θα γίνει αναλυτική περιγραφή των διπλά τροφοδοτούμενων επαγωγικών γεννητριών πως συνδέονται με τα κυκλώματα οδήγησης τους γίνεται επίσης περιγραφή και των κυκλωμάτων οδήγησης των μηχανών αυτών. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή της μελέτης και της διαδικασίας της μοντελοποίησης του ηλεκτρικού μέρους μιας ανεμογεννήτριας της τάξης των 2MW στην επέκταση Simulink της Matlab. Στο ίδιο κεφάλαιο υπάρχουν και τα αποτελέσματα από τα πειράματα σε συνθήκες λειτουργείας την ανεμογεννήτριας καθώς και τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις για αυτά.
Wind turbine modeling for grid connection