Συστάδα (Clusters) επιχειρήσεων και περιφερειακή ανάπτυξη - Μπουρής, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η περιφερειακή ανάπτυξη θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία μία χώρα. Συνδεδεμένη με την έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης είναι και η έννοια της συστάδας επιχειρήσεων (clusters). Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της περιφερειακής ανάπτυξης και η διασύνδεση της με την συστάδα επιχειρήσεων. Αρχικά, παρουσιάζονται οι ορισμοί και τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε διάφορες οικονομικές μελέτες που σχετίζονται με αυτές. Ακολουθεί η παρουσίαση μακροοικονομικών δεδομένων που αναφέρονται στην περιφερειακή ανάπτυξη ευρωπαϊκών χωρών, όπως και η παρουσίαση των συστάδων επιχειρήσεων που υπάρχουν σε αυτές τις χώρες. Εξετάζουμε τρεις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά (Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) και τρεις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία) και τις συγκρίνουμε μεταξύ τους
Μ.Δ.Ε. 104
Keywords: Επιχειρήσεις; Business enterprises; Περιφερειακή ανάπτυξη; Regional development; Περιφερειακή ανάπτυξη; regional development; Συστάδα επιχειρήσεων; Clusters; Ευρωπαϊκός βορράς; European North; Ευρωπαϊκός νότος; European South