Διοίκηση έργων και διαχείριση κινδύνων - Ευθυμίου, Βάιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Κατά την υλοποίηση ενός έργου οι παράγοντες υψίστης σημασίας είναι ο τρόπος διοίκηση του αλλά και η διαχείριση οποιοδήποτε κινδύνων τυχών εμφανιστούν. Και τα δυο σημεία είναι κομβικής σημασίας μιας και επηρεάζουν άμεσα την διεξαγωγή και εξέλιξη του έργου. Η διοίκηση έργου είναι ο τρόπος που έχουν αποφασίσει οι υπεύθυνοι έργου αλλά και ο οργανισμός γενικότερά ώστε να πραγματοποιηθεί η υλοποίηση του έργου. Είναι η πειθαρχία του σχεδιασμού και της οργάνωσης για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Στο παρελθόν, η διαχείριση έργων περιοριζόταν κυρίως στην παροχή βασικών τεχνικών δόμησης και προγραμματισμού αλλά και παροχή δεδομένων χρονοδιαγράμματος και πόρων στην διοίκηση του οργανισμού. Η διαχείριση έργων σήμερα περιλαμβάνει πολλά περισσότερα δηλαδή μια ποικιλία πρακτικών διαχείρισης για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των έργων. Οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας στην εποχή μας επιφέρει αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον των οργανισμών, με αποτέλεσμα έργα κάθε είδους να υπόκεινται αβεβαιότητα και κινδύνους. Εάν δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί η αβεβαιότητά, ο κίνδυνος όντας πιθανότητα μπορεί να μετρηθεί άρα να προβλεφθεί και στην συνέχεια να τον διαχειριστείτε αναλόγως. Η αποτυχία αναγνώρισης ή αντιμετώπισης των κινδύνων μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην υλοποίηση του έργου το οποίο μπορεί να δημιουργήσει στην συνέχεια προβλήματα στον ίδιο τον οργανισμό. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να κυμαίνονται από μια απλή καθυστέρηση παράδοσης του έργου μέχρι και πτώχευση του οργανισμού. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάλυση της αναγκαιότητάς της διοίκησης έργων αλλά και την διαχείρισης κινδύνων στον κύκλο ζωής ενός έργου. Γίνεται η αναφορά και η περιγραφή των τεχνικών και των μεθοδολογιών διοίκησης έργου και διαχείρισης κίνδυνου αλλά και των υπολοίπων στοιχείων των οποίων η συμβολή είναι καίρια για την επίτευξη των τελικών στόχων. Πιο αναλυτικά, η έρευνα χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνονται ορισμοί και έννοιες του έργου, της διοίκησης έργου, διαχείρισης κινδύνων αλλά και τα χαρακτηριστικά αυτών. Στο δεύτερο κεφαλαίο αναλύεται το πρώτο τμήμα θεωρητικού μέρους που αναφέρεται στη διοίκηση έργων. Πιο συγκεκριμένα παρατίθεται η έννοια της διοίκησης έργων, οι μεθοδολογίες και τα πλαίσια αλλά και τα στάδια της. Παράλληλα αναφέρονται και διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τα έργα όπως οι βασικοί δείκτες απόδοσης και η διακυβέρνηση. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται το δεύτερο τμήμα του θεωρητικού μέρους της εργασίας που ασχολείται με την διαχείριση κινδύνων. Συγκεκριμένα αναλύονται οι έννοιες του κινδύνου, της διαχείρισης κινδύνων και τα στάδια της. Ακόμα αναλύονται τα εργαλεία και οι μεθοδολογίες της ανάλυσης κινδύνων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες του κλάδου για το αν εφαρμόζονται στην πράξη όλα όσα αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν στο θεωρητικό μέρος Στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται τα συμπεράσματα της έρευνας στα οποία καταλήξαμε.Πιο αναλυτικά, η έρευνα χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνονται ορισμοί και έννοιες του έργου, της διοίκησης έργου, διαχείρισης κινδύνων αλλά και τα χαρακτηριστικά αυτών. Στο δεύτερο κεφαλαίο αναλύεται το πρώτο τμήμα θεωρητικού μέρους που αναφέρεται στη διοίκηση έργων. Πιο συγκεκριμένα παρατίθεται η έννοια της διοίκησης έργων, οι μεθοδολογίες και τα πλαίσια αλλά και τα στάδια της. Παράλληλα αναφέρονται και διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τα έργα όπως οι βασικοί δείκτες απόδοσης και η διακυβέρνηση. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται το δεύτερο τμήμα του θεωρητικού μέρους της εργασίας που ασχολείται με την διαχείριση κινδύνων. Συγκεκριμένα αναλύονται οι έννοιες του κινδύνου, της διαχείρισης κινδύνων και τα στάδια της. Ακόμα αναλύονται τα εργαλεία και οι μεθοδολογίες της ανάλυσης κινδύνων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες του κλάδου για το αν εφαρμόζονται στην πράξη όλα όσα αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν στο θεωρητικό μέρος Στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται τα συμπεράσματα της έρευνας στα οποία καταλήξαμε.
Project management and risk management
Μ.Δ.Ε. 36
Keywords: Διοίκηση έργου; Διαχείριση κινδύνου; Διοίκηση έργου; Διαχείριση κινδύνου; Μεθοδολογίες διοίκησης έργου; Μεθοδολογίες ανάλυσης κινδύνου; Project management; Risk management; Project management methodologies; Risk analysis methodologies