Η διασφάλιση της ποιότητας στην πιστοποίηση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του Fitness στην Ελλάδα. - Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Το Fitness είναι γεγονός ότι αποτελεί μια μεγάλη «βιομηχανία» παγκοσμίως. Στοιχεία από επίσημους οργανισμούς επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ή φορέων που αποτελούν τους κύριους συντελεστές της κλαδικής αυτής αγοράς, τα γυμναστήρια, οι επαγγελματίες, οι εμπορικές εταιρείες που ανήκουν στην κατηγορία των προμηθευτών εξαρτώνται πλέον από την ποιοτική διαχείριση των υπηρεσιών τους και προϊόντων και την εφαρμογή των αρχών που διέπουν τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας για τη διατήρηση ανταγωνιστικού και επιχειρηματικού πλεονεκτήματος. Η παρούσα μελέτη αξιοποιεί το θεωρητικό αυτό υπόβαθρο για να μελετήσει και να ερευνήσει το βαθμό στον οποίο εφαρμόζονται οι παραπάνω αρχές στο νευραλγικό σημείο της εκπαίδευσης και πιστοποίησης των επαγγελματιών Fitness. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για να αντληθούν χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες είναι οι συνεντεύξεις κορυφαίων στελεχών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις του κλάδου επί σειρά ετών. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανέδειξε ως σημαντικό προς άμεση διευθέτηση πρόβλημα στο χώρο του Fitness την έλλειψη αποτελεσματικής διαδικασίας πιστοποίησης της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του Fitness αλλά και την διασφάλιση της διαδικασίας της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες και προσδοκίες της αγοράς όπως αυτές καθορίζονται από την κινητήρια δύναμη της τους καταναλωτές. Προσέφερε επιπρόσθετα πολύτιμα συμπεράσματα για τις παρούσες και μελλοντικές αντιλήψεις, τη παρούσα δομή, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τους εκπαιδευτές και τους τρόπους διαχείρισης της εκπαίδευσης και πιστοποίησης των επαγγελματιών του Fitness στην Ελλάδα.
The quality assurance in certifying training of fitness professionals in Greece.
Keywords: Διασφάλιση Ποιότητας; Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (TQM); Εκπαίδευση; Πιστοποίηση; Fitness; Επαγγελματίας Fitness; Quality Assurance; Total Quality Management; Education; Certification; Fitness; Fitness Professional