Το Κυπριακό Ζήτημα: Αφετηρίες και Πρωταγωνιστές (1931-1974) - Αγγελόπουλος, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου το διεθνές σύστημα άλλαξε ριζικά, διαιρέθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Το Κυπριακό επηρεάστηκε καθοριστικά από τα νέα δεδομένα που είχε δημιουργήσει ο ανταγωνισμός αυτός. Αρχικά, η Μ. Βρετανία έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκία να εμπλακεί στο ζήτημα δημιουργώντας καταστροφικά αποτελέσματα στην Κύπρο.. Στα πρώτα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας έγιναν φανερά τα σημαντικά προβλήματα της συνύπαρξης των δυο κοινοτήτων, στο νησί, μέχρι που τις 15 Ιουλίου του 1974 η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και η Τουρκία έκανε στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο στις 24.7.1974.
Keywords: Κύπρος -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Κύπρος -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ος αιώνας; Κύπρος -- Ιστορία -- Κυπριακό ζήτημα, 1974-; Κύπρος -- Εξωτερικές σχέσεις; Κύπρος -- Εξωτερικές σχέσεις -- Μεγάλη Βρετανία; Κύπρος -- Ιστορία -- Βρετανική κυριαρχία, 1878-1960; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1967-; Κύπρος -- Ιστορία -- Τουρκική Εισβολή, 1974; Κύπρος; Έλληνες; Τούρκοι; Συγκρούσεις; Τουρκική εισβολή 1974; Cyprus; Greeks; Turks; Conflicts; Turkish invasion 1974