Σχέση μεταξύ συμμετοχής σε αθλήματα και ακαδημαϊκών επιδόσεων μαθητών/τριών Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του Νομού Αρκαδίας - Κούνα, Σαββίνα Μυρτώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η συμμετοχή στον αθλητισμό αποτελεί βασικό στοιχείο για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και οι αθλητικές δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των νέων. Ο σκοπός της συγκεκριμένης μεταπτυχιακής εργασίας είναι να ερευνήσει αν η συμμετοχή σε οργανωμένες αθλητικές εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσει την ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών/τριών και να εξετάσει εάν υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να διαφοροποιήσουν τη σχέση της σχολικής επίδοσης με τον αθλητισμό όπως το φύλο, η συχνότητα/χρόνος συμμετοχής, και ο αριθμός των αθλημάτων. Στην έρευνα συμμετείχαν 352 μαθητές/τριες των τάξεων Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου από 8 σχολεία του Νομού Αρκαδίας με εύρος ηλικίας 13 έως 15 έτη (M=13.57, ΤΑ=.57). Η πλειοψηφία των μαθητών/τριών του δείγματος συμμετέχει σε οργανωμένες εξωσχολικές δραστηριότητες. Για την ανάλυση των δεδομένων έγιναν (α) πολυμεταβλητές αναλύσεις διασποράς (MANOVA) διπλής κατεύθυνσης για το φύλο με την αθλητική συμμετοχή (2 Χ 2) και το φύλο με τα ομαδικά – ατομικά αθλήματα και (β) αναλύσεις παλινδρόμησης για τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ των εξαρτημένων μεταβλητών της μελέτης. Τα αποτελέσματα των MANOVA έδειξαν ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των ακαδημαϊκών επιδόσεων αθλούμενων και μη αθλούμενων μαθητών/τριών. Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι σε αθλητικές δραστηριότητες και ανεξάρτητα από εάν συμμετέχουν σε ομαδικά ή ατομικά αθλήματα, τα κορίτσια είχαν καλύτερες επιδόσεις από αυτές των αγοριών στα περισσότερα μαθήματα και τη Γενική Μέση Επίδοση (ΓΜΕ). Οι αναλύσεις της Απλής Γραμμικής Παλινδρόμησης και της Πολλαπλής Γραμμικής Παλινδρόμησης έδειξαν ότι η συχνότητα/χρόνος συμμετοχής και ο αριθμός των αθλημάτων δεν ήταν σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της ΓΜΕ. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η συμμετοχή σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ακαδημαϊκή – σχολική επίδοση των μαθητών/τριών.
Relationship between sports participation and academic performancein 8th and 9th Grade Junior High school students of the province of Arcadia
Keywords: Σχολικός αθλητισμός; Φυσική αγωγή για παιδιά; Φυσική αγωγή και εκπαίδευση; Άσκηση για παιδιά; Άσκηση - Απόψεις υγείας; School sports; Physical education for children; Physical education and training; Exercise for children; Exercise - Health aspects; Ακαδημαϊκή επίδοση; Σωματική άσκηση; Οργανωμένες εξωσχολικές αθλητικές δραστηριὀτητες; Οφέλη άθλησης; Academic performance; Physical activity; Organized extra-curricular activities; Sports benefits