Εταιρική κοινωνική ευθύνη - Δουρίδας, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα έρευνα αποσκοπεί στη διερεύνηση, τη μελέτη και την κατανόηση της έννοιας της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» (ΕΚΕ) μέσα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων. Επιχειρείται μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της έννοιας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ), αλλά και ανίχνευση συναφών εννοιών και ποικίλων διαφοροποιήσεων. Συγκεκριμένα, η παρούσα έρευνα αποτελεί μία βιβλιογραφική ανασκόπηση τόσο της διεθνούς, όσο και της ελληνικής βιβλιογραφίας, προκειμένου να διερευνηθεί η σύγχρονη πραγματικότητα των επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΚΕ. Μέσα από τα ευρήματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, αναδύθηκε μία έντονη ασυμβατότητα, αλλά και χρησιμότητα της Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι από τη μία, οι οργανισμοί που ενσωματώνουν στην κουλτούρα τους τις αρχές της ΕΚΕ πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα αυξάνονται και ισχυροποιούνται και τα θεσμικά όργανα που προωθούν και υποστηρίζουν την ΕΚΕ (π.χ. το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που αποτελεί πλέον και επίσημο μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact). Τέλος η έρευνα μας αποπειράται να αποτιμήσει τις τάσεις και τις προοπτικές, θεωρώντας ότι η ΕΚΕ δεν απεικονίζει μια παροδική ανάγκη ούτε εξαντλείται στο φιλανθρωπικό και χορηγικό έργο των επιχειρήσεων. Αντιθέτως, είναι μια πρόκληση στρατηγικής σημασίας για όλες τις επιχειρήσεις.
Keywords: Κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης; Επιχειρησιακή ηθική; Εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ); Οφέλη και πλεονεκτήματα; Ηθικές αρχές; Ελληνικό δίκτυο; Διλήμματα και προβληματισμοί; Προοπτική