Ανάλυση διεθνών πανεπιστημιακών προγραμμάτων για διαχείριση υπηρεσιών ΑμεΑ. - Παπαδάκου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα έρευνα αναλύει διεθνή πανεπιστημιακά προγράμματα διαχείρισης υπηρεσιών ΑμεΑ. Για την επιλογή των προγραμμάτων που παρουσιάστηκαν έχουν ληφθεί υπόψιν εκθέσεις από QS World University Rankings και US News & World Report που αποτελούν χαρτοφυλάκια συγκριτικών κατατάξεων πανεπιστημίων. Για τη διεξαγωγή της μελέτης η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η μελέτη περίπτωσης. Από την έρευνα αναδείχθηκαν τρεις χώρες ηγέτες στις σπουδές που αφορούν την αναπηρία παγκοσμίως, οι οποίες είναι ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαθέτουν πληθώρα πανεπιστημιακών προγραμμάτων αυτού του είδους. Μέσα από την έρευνα που διεξήχθη παρατηρείται πως μεγάλο ποσοστό των διεθνών προγραμμάτων σπουδών με θέμα την αναπηρία είτε προπτυχιακού είτε μεταπτυχιακού επιπέδου, αφορούν γενικά στην αναπηρία χωρίς κάποια περεταίρω εξειδίκευση, και απονέμουν τίτλο σπουδών «Σπουδές στην Αναπηρία». Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν προγράμματα με εξειδίκευση σε θέματα αναπηρίας, όπως αυτά που αφορούν τον αυτισμό, αισθητηριακές ή αναπτυξιακές διαταραχές, την εκπαίδευση, τη συμβουλευτική, αποκατάσταση, κοινωνική ενσωμάτωση κ.ά. Επιπρόσθετα, πολλά κορυφαία πανεπιστήμια διαθέτουν και κέντρα έρευνας σχετικά με την αναπηρία όπως το Κέντρο Έρευνας για τον Αυτισμό Hock E. Tan και K. Lisa Yang στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Ερευνητικό Κέντρου Norah Fry στο Πανεπιστήμιο του Bristol, το Thompson Center for Autism & Neurodevelopment στο Πανεπιστήμιο του Missouri το Centre for Disability Research (CeDR) στο Πανεπιστήμιο του Lancaster κ.ά. Βάσει του κοινωνικού μοντέλου της αναπηρίας, την αναπηρία την δημιουργεί η κοινωνία με τους περιορισμούς που θέτει στα εμποδιζόμενα άτομα. Συμπερασματικά, η κουλτούρα των Ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και του Καναδά, δείχνει να αποδέχεται το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας, και μέσω των προσφερόμενων πανεπιστημιακών προγραμμάτων ενισχύει και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ΑμεΑ, αφού προσφέρουν στο ευαίσθητο αυτό κοινωνικό σύνολο εξειδικευμένο προσωπικό, άρτια καταρτισμένο σε θέματα αναπηρίας. Έτσι, προσπαθούν να υπερκεράσουν τους φραγμούς που θέτει η κοινωνία, ενισχύοντας την προσβασιμότητα τους σε κάθε τομέα της ζωής τους.
Analysis of international university programs for the management of services for people with disabilities
Keywords: Ειδική εκπαίδευση - Πανεπιστημιακά προγράμματα; Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Ψυχολογική συμβουλευτική - Πανεπιστημιακά προγράμματα; Κοινωνική ενσωμάτωση - Πανεπιστημιακά προγράμματα; Αυτισμός; Ενταξιακή εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Special education - University programs; Children with disabilities - Education; Psychological consultation - University programs; Social integration - University programs; Autism; Inclusive education; Mainstreaming in education; Σπουδές στην αναπηρία; Διεθνή πανεπιστημιακά προγράμματα; Disability studies; International university programs