Η ανάδυση της Υποσαχάριας Αφρικής ως νέου δρώντα στην παγκόσμια οικονομία - Ρέτζου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, τις τρείς περίπου τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο και ανάπτυξη η οποία στηρίχτηκε σε ένα κύμα εκδημοκρατισμού και τη λήξη των αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων, όπου άνοιξαν τον δρόμο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Μια σειρά ενδογενών και εξωγενών παραγόντων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη μετάβαση αυτή, με την αυξημένη παρουσία της Κίνας στην ήπειρο, να είναι ένας από τους ισχυρότερους, με πολλαπλά οφέλη. Εξίσου σημαντική υπήρξε όμως και η παρουσία άλλων διεθνών δρώντων, όπως οι ΗΠΑ, η Ε.Ε και άλλες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Βραζιλία και η Ινδία. Σε εσωτερικό επίπεδο, ο φυσικός πλούτος της ηπείρου, ο νεανικός πληθυσμός της, η νέα γενιά επιστημόνων και ηγετών, όπως και η σύσταση του African Continental Free Trade Area, συνέβαλαν επίσης ουσιωδώς στην ανάπτυξη και την προσέλκυση του διεθνούς ενδιαφέροντος. Από την άλλη πλευρά, η υποσαχάρια Αφρική έχει ακόμα να διευθετήσει και να καταπολεμήσει σημαντικά προβλήματα, όπως η φτώχεια, η πείνα και η ελλιπής παιδεία όπου συνεχίζουν να ταλανίζουν ορισμένες περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο την επιθυμητή ανάπτυξη. Τέλος, οι χώρες έχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν σύγχρονους κινδύνους, όπου απειλούν την οικονομική πρόοδο και την ασφάλεια, όπως η ανεργία, η τρομοκρατία, το παράνομο εμπόριο, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τις απότομες μεταβολές στις τιμές των πηγών ενέργειας. Οι υπάρχοντες κίνδυνοι, λοιπόν, και οι απειλές, είναι και ίσως παραμείνουν πολλοί. Εξίσου πολλές και ισχυρές, όμως, είναι και οι ευκαιρίες και η δυναμική της υπασαχάριας Αφρικής, όπου με τη μέγιστη αξιοποίησή τους, τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και προσήλωση στον στόχο της ανάπτυξης και της επέκτασης, μπορεί να αποτελέσει έναν νέο δρώντα της παγκόσμιας οικονομίας.
The emerge of Sub-Saharan Africa as a new player in the global economy
Keywords: Αφρική--Εξωτερικές σχέσεις; Βιώσιμη ανάπτυξη--Αφρική; Αφρική--Οικονομική πολιτική; Αφρική--Πολιτική και διακυβέρνηση; Υποσαχάρια Αφρική; Ενδογενείς παράγοντες ανάπτυξης; Εξωγενείς παράγοντες ανάπτυξης