Ελεγκτικοί Μηχανισμοί και η Αναγκαιότητα του Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Κογιαλής, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, όπου έγινε εκτενής βιβλιογραφική μελέτη σε διεθνείς και Ελληνικές έρευνες επί του εσωτερικού ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει ως σκοπό να μελετήσει τον ρόλο ενός αποτελεσματικού Συστήματος Εσωτερικού Έλεγχου εντός του σύγχρονου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό, αναλύθηκαν οι έννοιες της Ελεγκτικής Επιστήμης, η εφαρμογή του Εσωτερικού Έλεγχου στους Ο.Τ.Α. και παρουσιάσθηκε το νομικό πλαίσιο και τα είδη ελέγχου που υφίστανται οι Ο.Τ.Α. Στη συνέχεια, γίνεται μια αναλυτική περιγραφή των Ελεγκτικών Μηχανισμών των Ο.Τ.Α (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Οικονομική Επιτροπή, Συνήγορος του Πολίτη και Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης) και μέσω της μελέτης των ετήσιων εκθέσεών τους και των στατιστικών τους στοιχείων συμπεραίνουμε τα εξής: από τη μία την σπουδαιότητα του έργου τους και τα σημάδια βελτίωσης στη Δημόσια Διοίκηση και από την άλλη ότι οι Ο.Τ.Α. είναι ένας από τους κορυφαίους τομείς του Δημόσιου Τομέα στην παρουσίαση φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης. Συνοψίζοντας, το συμπέρασμα της Διπλωματικής Εργασίας έγκειται στην αναγκαιότητα δημιουργίας ανεξάρτητων τμημάτων Εσωτερικού Ελέγχου στους Ο.Τ.Α. και στην στελέχωση τους με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στους Ο.Τ.Α., να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, να εξοικονομηθούν πόροι και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους.
The Auditing Mechanisms and the Necessity of the Internal Audit in Local Government Organizations
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Έλεγχος; Ελεγκτική επιστήμη; Εσωτερικός έλεγχος; Ελεγκτικοί μηχανισμοί; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Διαφθορά