Ψηφιακός Μετασχηματισμός Καινοτόμων Επιχειρήσεων: Ο Ρόλος της Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού - Αγγελοπούλου, Ουρανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία απασχολείται με τις έννοιες του ψηφιακού μετασχηματισμού, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο όλες οι παραπάνω έννοιες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις όλες τις παραπάνω συνιστώσες. Η έρευνα εξελίσσεται σε δύο φάσεις. Αρχικά, ακολουθεί μία βιβλιογραφική ανάλυση όλων των παραπάνω εννοιών καταδεικνύοντας της διαχρονική τους εξέλιξη, αλλά και την αλληλεπίδραση που προαναφέρθηκε. Έπειτα, προχωρά στην ποσοτική ανάλυση των παραπάνω σχέσεων με δύο τρόπους, τόσο μέσω της ανάλυσης συσχετίσεων, όσο και μέσω της ανάλυσης παλινδρόμησης. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα όσα εντοπίστηκαν βιβλιογραφικά, δηλαδή την αλληλεπίδραση όλων των εννοιών με τις οποίες απασχολείται η διπλωματική. Τέλος, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν το γεγονός πως οι ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη και εξέλιξη της καινοτομίας.
Μ.Δ.Ε. 426
Keywords: Τεχνολογία της πληροφορίας-Διοίκηση; Κατάρτιση; Αγορά εργασίας; Ψηφιακός μετασχηματισμός-Καινοτομίες; Information technology-Management; Training; Labor supply; Digital Transformation-Innovations; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Ψηφιοποίηση; Επιχειρηματικότητα; Καινοτομία; Ανθρώπινο δυναμικό; Ψηφιακές δεξιότητες; Digital transformation; Digitization; Entrepreneurship; Innovation; Human resources; Digital skills