Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας κατά τη χρονική περίοδο 2016-2021. Η εξωστρέφεια της Οικονομίας σε συνδυασμό με τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. - Κυριακίδου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
To 2020 αποτέλεσε ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς η χώρα εισήλθε στην τρίτη δεκαετία του 21 ου αιώνα, η οποία ακολούθησε μια δεκαετία ισχυρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης επιστέγασμα της οποίας αποτέλεσε και η πανδημία του κορονοϊού. Η χώρα, πέρα από τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, βρίσκεται μπροστά και σε τεράστιες ευκαιρίες και προκλήσεις που προσφέρουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και η ίδια η πανδημία. Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η εκπόνηση μιας στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας με σκοπό να απορροφήσει τους κραδασμούς και να ενισχύσει τους πληττόμενους τομείς της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η γρήγορη απορρόφηση και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Οι βασικοί άξονες της νέας εθνικής στρατηγικής και του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους αλλά και των κλάδων της οικονομίας, στο πλαίσιο της δίδυμης μετάβασης (πράσινης και ψηφιακής), η ανάπτυξη και η διεύρυνση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και η προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος για την περίοδο από το 2016 μέχρι και το 2021, την εξωστρέφεια αυτής και να εντοπίσει τους τομείς εκείνους στους οποίους η χώρα είναι ανταγωνιστική και λαμβάνει την πλειονότητα των άμεσων ξένων επενδύσεων. Για τον λόγο αυτό, η παρούσα έρευνα μελετά τους δείκτες ανταγωνιστικότητας, επιχειρεί να αναλύσει την ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2016 μέχρι 2021 και να μελετήσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ενώ τέλος ερευνά τις άμεσες ξένες επενδύσεις κατά την περίοδο 2016 μέχρι και 2021 και τις προοπτικές και επιπτώσεις που φέρουν στην Ελληνική οικονομία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013459 cd
Keywords: Ανταγωνισμός -- Ελλάδα; Ανταγωνισμός, Διεθνής -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Οικονομική πολιτική; Χρηματοοικονομική -- Κυβερνητική πολιτική -- Ελλάδα -- 2016-2021; Οικονομική ανάπτυξη -- Ελλάδα; Διεθνείς οικονομικές σχέσεις -- Ελλάδα; Επενδύσεις -- Ελλάδα; Επιχειρησιακός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Δείκτες ανταγωνιστικότητας; Ανταγωνιστικότητα; Εξωστρέφεια οικονομίας; Άμεσες ξένες επενδύσεις; Ελληνική οικονομία; Competitiveness indicators; Competitiveness; Economic extroversion; Foreign direct investment; Greek economy