Διατροφικές συνήθειες και πρακτικές στο σχολικό περιβάλλον - Μπενεχούτσος, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει το ζήτημα των διατροφικών συνηθειών και των πρακτικών στο σχολικό περιβάλλον. Η αναγκαιότητα της εν λόγω διερεύνησης έγκειται στο γεγονός πως αν και η διεθνής βιβλιογραφία μελετά εκτενώς το ζήτημα της διατροφής στα παιδιά, εν τούτοις τα διαθέσιμα στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στο σχολείο δεν είναι επαρκή. Για το σκοπό της εργασίας διεξάγεται βιβλιογραφική ανασκόπηση με βάση τις διεθνείς έρευνες περί διατροφής στην παιδική ηλικία και με έμφαση στο σχολικό περιβάλλον, καλύπτοντας έννοιες που αφορούν τις διατροφικές συστάσεις σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών και τις διατροφικές ανάγκες κατά την παιδική ηλικία, το πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διατροφής στην παιδική ηλικία και το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας και υγείας, τα σχολικά κυλικεία και το ρόλο του εκπαιδευτικού στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, ενώ έπειτα γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην Ευρώπη σχετικά με την προαγωγή της υγιεινής διατροφής στα σχολεία καθώς και στην Ελληνική πραγματικότητα, ώστε να γίνει διατύπωση των στρατηγικών για την προώθηση υγιεινών επιλογών στα παιδιά. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης τονίζουν το ρόλο που κατέχουν τα σχολεία τόσο μέσω των κυλικείων όσο και μέσω των εκπαιδευτικών στη διατροφική αγωγή των παιδιών, ωστόσο είναι αναγκαίο να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ σχολικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένων διατροφικών συμπεριφορών και να γίνουν σε επίπεδο χωρών της Ευρώπης περισσότερες μελέτες πάνω στην εκτίμηση των διαφόρων τύπων παρεμβάσεων διατροφικής συμπεριφοράς στα σχολεία, με προτεραιότητα υψηλής ποιότητας μελέτες για την αξιολόγηση παρεμβάσεων πρόληψης της παχυσαρκίας στην Ευρώπη.
Αριθμός Εισαγωγής: 011857-011858 cd
Keywords: Παιδιά -- Διατροφή; Διατροφή; Διατροφικές συνήθειες