Τα νέα Προγράμματα Σπουδών για την Κινητική Αγωγή και τις Τέχνες, στην Προσχολική Εκπαίδευση: Οι απόψεις εκπαιδευτικών. - Βλάχου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η αξιολόγηση του νέου Π.Σ. στο Νηπιαγωγείο υπό το πρίσμα της σύγκρισης ανάμεσα στους επιδιωκόμενους σκοπούς των κατασκευαστών του και των προσλαμβανόμενων εμπειριών των εκπαιδευτικών μέσα από την εφαρμογή του. Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε η συνέντευξη, προκειμένου να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών σε σχέση με τη πιλοτική εφαρμογή του νέου Π.Σ και την αποτελεσματικότητα του επιμορφωτικού προγράμματος που συμμετείχαν. Στην έρευνα συμμετείχαν 8 νηπιαγωγοί οι οποίοι είτε έχουν λάβει επιμόρφωση σχετικά με την εφαρμογή του νέου Π.Σ των Νηπιαγωγείων, είτε έχουν εφαρμόσει το πρόγραμμα πιλοτικά. Η μέθοδος δειγματοληψίας ήταν σκόπιμη, καθώς οι συμμετέχοντες θα έπρεπε είτε να έχουν επιμορφωθεί είτε να έχουν εφαρμόσει το νέο Π.Σ στο Νηπιαγωγείο. Τα κυριότερα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι καλά τεκμηριωμένο και αποτυπώνει τις ανάγκες της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται στις ανάγκες της τάξης. Χαρακτηρίζεται από διαχωρισμό των θεματικών πεδίων, σαφήνεια των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων και προάγει τη συμπερίληψη και την ένταξη των παιδιών με διαφορετικές ανάγκες. Το νέο Π.Σ. θέτει στο επίκεντρο την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών, ενώ προάγει την ομαδοσυνεργατικότητα, και τη διερευνητική μάθηση, ανάγοντας τα παιδιά σε μικρούς ερευνητές. Βοηθά τα παιδιά να εφαρμόζουν στην καθημερινή ζωή τους ό,τι δουλεύουν στο σχολείο και αποκτούν βασικές δεξιότητες, οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο στα επόμενα εκπαιδευτικά επίπεδα, όσο και στην ενήλικη ζωή τους. Ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό τις ΤΠΕ και διέπεται από ανοικτότητα, συμπεριληπτικότητα και προσαρμοστικότητα στις ιδιαίτερες ανάγκες μαθητών με διαφορετικές ικανότητες και πολιτισμικο- κοινωνικά περιβάλλοντα. Ως μειονέκτημα αναφέρονται οι καθυστερήσεις λόγω του ότι δεν υπάρχει επαρκές και έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό, ωστόσο αυτό είναι και δημιουργικό καθώς ο εκπαιδευτικός προσαρμόζει το εκπαιδευτικό υλικό ανάλογα με τις συνθήκες. Η επιμόρφωση χαρακτηρίστηκε ως αποτελεσματική, σαφής, υποστηρικτική και πολύ καλά οργανωμένη και δομημένη. Ωστόσο, θα επιθυμούσαν περισσότερα παραδείγματα που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν, επιπλέον επιμόρφωση, καθώς και πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και υποβολή εκθέσεων στο ΙΕΠ μετά την εφαρμογή του, με βελτιωτικές προτάσεις.
Αριθμός Εισαγωγής: 013712 cd
Keywords: Κινητική αγωγή -- Μελέτη και διδασκαλία (Προσχολική) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τέχνη -- Μελέτη και διδασκαλία (Προσχολική) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πρόγραμμα σπουδών; Προσχολική εκπαίδευση; Νηπιαγωγείο; Νέο Σχολείο; Curriculum; Preschool education; Kindergarten; New school