Στατιστική Ιχνογράφηση Τάσεων για Στρατιωτική Σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Ανάλυση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων - Ξενίδου, Όλγα-Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας λόγω ιστορικών δεδομένων και γεωγραφικής θέσης είναι από αρχαιοτάτων χρόνων τεταμένη. Πολλά από τα γεγονότα που συνέβησαν στην διάρκεια της ιστορίας και των δύο κρατών, έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα και τα δύο έθνη, που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης η ιστορία του ενός συνεχώς είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του άλλου. Στα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν περάσει από πάρα πολλές περιόδους, είτε ύφεσης είτε μεγάλης έντασης, λόγω πολιτικών, κοινωνικών, και οικονομικών παραγόντων. Ειδικά την τελευταία χρονική περίοδο, από το 2018 και έπειτα, η ρητορική και οι εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών συνεχώς δυναμιτίζονται. Η παρούσα διπλωματική εργασία, αφού αναφέρει τα δεδομένα που επηρεάζουν τα δύο κράτη και τα ωθούν στην πολεμική ρητορική μεταξύ τους, αναλύει και τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν κατά διάφορες περιόδους, για να δοθεί μια ποιο πειστική απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατή μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών. Αναλύονται οι κοινωνικοί, οικονομικοί, στρατιωτικοί, διπλωματικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα κράτη, γίνεται αναφορά στην μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, και τελικά ανάγεται το συμπέρασμα με βάση στατιστικά στοιχεία, για την πιθανότητα πολεμικής σύγκρουσης των δύο κρατών.
Statistical Trend Tracking for Military Conflict between Greece and Turkey: Analysis of Political, Economic and Social Factors
Keywords: Ελλάδα--Εξωτερικές σχέσεις--Τουρκία; Τουρκία--Εξωτερικές σχέσεις--Ελλάδα; Στατιστική ανάλυση συγκρούσεων; Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας; Πολιτική και οικονομική ανάλυση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης