Η Πολιτική Ιδεολογία στον Πανηγυρικό λόγο του Ισοκράτη - Βασιλοπούλου, Ευσταθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στον Ισοκράτη και τις πολιτικές ιδέες, που παρέθεσε γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένα στο έργο Πανηγυρικός. Αρχικά, στην εργασία είναι σημαντικό να γίνει αναφορά στη μεθοδολογία που υιοθετείται από τον Ισοκράτη. Επιπλέον, έχοντας μελετήσει ενδελεχώς την βιβλιογραφία, γίνεται μία παράθεση απόψεων των συγχρόνων, αλλά και των παλαιότερων μελετητών του Ισοκράτη. Έπειτα, θα γίνει λόγος για τη σημασία που είχε το ακροατήριο και η συνακόλουθη γνώμη του για τους ρήτορες σε ευρύτερο πλαίσιο. Στη συνέχεια, θα γίνει μία εκτενής αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο του λόγου του Ισοκράτη Πανηγυρικός, με σκοπό να καταστεί φανερό πόσο επηρεάστηκε ο Ισοκράτης στη συγγραφή του συγκεκριμένου λόγου. Έπειτα, θα γίνει παράθεση των πολιτικών ιδεών του ρήτορα στα έργα του, με εξαίρεση τον Πανηγυρικό. Στη συνέχεια, θα γίνει ξεχωριστή, αλλά σύντομη αναφορά στην πανελλήνια ιδέα και την άποψη του Ισοκράτη γι’ αυτήν. Επίσης, θα γίνει και εκτενής αναφορά στο πλαίσιο και στο περιεχόμενο του προς εξέταση λόγου, ενώ, στη συνέχεια, θα τεθεί ο προβληματισμός για το αν ο Ισοκράτης προωθεί την πανελλήνια ιδέα μέσα από το λόγο του ή αν αποπειράται να εγκωμιάσει την Αθήνα και τη πολιτική της στάση. Επιπροσθέτως, θα αναλυθεί και το ζήτημα της Ανταλκιδείου ειρήνης, στην οποία ο ρήτορας κάνει αρκετές έμμεσες και άμεσες αναφορές. Επιπλέον, θα γίνει λόγος και για το θέμα της ανθρωπιστικής παιδείας και πώς συνδέεται με τους Έλληνες. Προτού παρατεθούν τα συμπεράσματα, είναι γεγονός πως για την βαθύτερη κατανόηση του λόγου, θα γίνει μία συσχέτιση του Πανηγυρικού με τον κατά τριάντα τέσσερα χρόνια μεταγενέστερο λόγο ΠρὸςΦίλιππον, έργο του ίδιου ρήτορα. Επιλεκτικά, θα εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, αναφορικά με τις πολιτικές ιδέες του λόγου του Ισοκράτη, που θα έχουν προκύψει μέσα από την συγγραφή του συνόλου της εργασίας, αλλά και μέσα από την σχολαστική διερεύνηση των ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων μελετών.
Keywords: Ισοκράτης -- ο Αθηναίος , 436-338 -- Πανηγυρικός; Ισοκράτης -- ο Αθηναίος , 436-338 -- Πολιτικές και κοινωνικές απόψεις; Ομιλίες, λόγοι, κλπ., Ελληνικοί -- Ιστορία και κριτική; Αθήνα (Ελλάδα) -- Πολιτική και διακυβέρνηση; Αθήνα (Ελλάδα) -- Ιστορία; Ελλάδα -- Ιστορία -- Μέχρι το 146 π.Χ.; Ισοκράτης; Πανηγυρικός; Πολιτικές ιδέες; Πανελλήνια ιδέα; Ανταλκίδειος Ειρήνη; Isocrates; Festive; Political ideas; Pan-Hellenic idea; Antalcidean Peace