Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών (ΟΟΣΑ-ΟΥΝΕΣΚΟ) στο ζήτημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και η ελληνική πραγματικότητα: Συγκριτικός συσχετισμός του υπερεθνικού με τον εθνικό άξονα αναφοράς - Πατσιάδου, Μαγδαληνή Σ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Όλες οι πτυχές του σύγχρονου κόσμου αλλάζουν, σε τεχνολογικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το τι μέλλει γενέσθαι. Καθώς η «Κοινωνία της Γνώσης» σχηματοποιείται, το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι ραγδαία μετασχηματίζεται. Τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα και τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που προκαλεί το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, αν οι εκπαιδευτικοί δεν βρεθούν στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής αλλαγής. Οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν ένα ρόλο-κλειδί, και για αυτό θα υπάρξουν πολλές προσδοκίες και πολλές απαιτήσεις από αυτούς. Στο σύγχρονο πλαίσιο αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες που εργάζονται σκληρά, μέσα σε απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα. Σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών γίνονται αντιληπτές ως ένα μαθησιακό συνεχές, που ξεκινά από την εισαγωγική εκπαίδευση και συνεχίζεται μέχρι το τέλος της επαγγελματικής τους πορείας. Η ενδουπηρεσιακή κατάρτιση δεν αντιμετωπίζεται πλέον αποκλειστικά ως αντιστάθμισμα στις ελλείψεις της αρχικής εκπαίδευσης, αλλά ως μια δια βίου μαθησιακή διαδικασία, ικανή να αυξήσεις τον επαγγελματισμό των εκπαιδευτικών, βελτιώνοντας την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των διδακτικών τους μεθόδων. Τα προγράμματα ενδο-υπηρεσιακής εκπαίδευσης/κατάρτισης, -τα οποία περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης-, πρέπει να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΟΣΑ και η ΟΥΝΕΣΚΟ διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας εκπαιδευτικής ατζέντας. Επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική και την εξέλιξη της νεοφιλελεύθερης συζήτησης για την αναγκαιότητα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικευμένες αλλαγές σε επίπεδο τεχνολογίας, οικονομίας και δημογραφίας, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ενδο-υπηρεσιακή κατάρτιση και συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα συνεργάζεται στενά με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, προκειμένου να τις βοηθήσει να εξελίξουν και να εκσυγχρονίσουν τα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών τους. Το εθνικό μας σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκπαιδευτικών προσπαθεί να ολοκληρώσει τις αναγκαίες προσαρμογές με τα υπερεθνικά πρότυπα. Αν και διαχρονικά βελτιώνεται, απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν ώστε να καταστεί περισσότερο συγκρίσιμο και ανταγωνιστικό, με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις. Κρίνεται απαραίτητο το να προετοιμάσουμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης των ελλήνων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του γενικότερου εκσυγχρονισμού του εθνικού εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Αριθμός Εισαγωγής: 011616-011617 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Διεθνείς οργανισμοί; Διεθνής εκπαίδευση; Εκπαίδευση και παγκοσμιοποίηση; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση; Συγκριτική εκπαίδευση