Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από τη μεταξική δικτατορία έως τον Εμφύλιο (1936-1949) - Σχοινάς, Σεβαστός (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τα σπουδαιότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα, στον τομέα της σύγχρονης ελληνικής εκπαίδευσης κατά τη χρονική περίοδο 1936-1949, η οποία αγκιστρώνει ένα ευρέως σπουδαίο τμήμα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας και, συγκεκριμένα, την περίοδο της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά μέχρι και την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου. Η μελέτη εστιάζει στην παρουσίαση της εκπαιδευτικής πολιτικής κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, ώστε να διαπιστωθεί πως η ύπαρξη της βασικής παιδείας δεν έπαψε να υφίστανται, αλλά, ανάλογα την περίοδο, υπέστη αναδιαμορφώσεις, ανασυστάσεις και τροποποιήσεις πλήττοντας την ηθικοπνευματική αγωγή του ατόμου.
Keywords: Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -- Ελλάδα -- 20ος αιώνας; Εκπαίδευση; Σχολείο; Δικτατορία; Κατοχή; Αντίσταση; Εμφύλιος Πόλεμος; Education; School; Dictatorship; Occupation; Resistance; Civil War