Κριτική προσέγγιση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ο ρόλος τους στην καλλιτεχνική παιδεία των μαθητών και σύγχρονες προκλήσεις - Αντωνάκη, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εκπονείται στα πλαίσια ολοκλήρωσης της φοίτησής μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με κατεύθυνση «Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση» του τμήματος «Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σκοπός της εργασίας είναι να αποτυπωθούν επιστημονικά οι απόψεις των εκπαιδευτικών του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι διδάσκουν στην Δημόσια Εκπαίδευση, αναφορικά με την Εφαρμογή και Αξιολόγηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ.). Παράλληλα μελετάται η επίδραση των Α.Π.Σ. στην προαγωγή της καλλιτεχνικής παιδείας των μαθητών καθώς ο βαθμό συσχέτισης τους με την επαγγελματική επάρκεια των αποφοίτων. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρατίθενται το θεωρητικό πλαίσιο της μελέτης, ενώ στο δεύτερο τα εμπειρικά δεδομένα της έρευνας. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας επιχειρείται η εννοιολογική προσέγγιση των βασικών όρων της έρευνας που αφορά τα Αναλυτικά Προγράμματα και παρατίθενται τα είδη των Αναλυτικών Προγραμμάτων, τα κυριότερα μοντέλα σχεδιασμού και αξιολόγησής τους καθώς και η νομοθετική προσέγγιση των Α.Π.Σ. από την πλευρά της επίσημης πολιτείας. Στο εμπειρικό μέρος της εργασίας αποτυπώνεται η ποσοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα μας. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τη μεθοδολογία της έρευνας, τους σκοπούς και τους επιμέρους στόχους της, το πεδίο διεξαγωγής της έρευνας, τα διερευνητικά ερωτήματα και το μέσο συλλογής δεδομένων. Η προβληματική της έρευνας εστιάζεται στην αντίληψη των εκπαιδευτικών του κλάδου των Εφαρμοσμένων Τεχνών για την έννοια και τη σημασία των Α.Π.Σ., το ρόλο των Α.Π.Σ. στην αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας, τη συμβολή τους στην επαγγελματική ικανότητα των αποφοίτων, τη σύμπλευσή τους με τις επιστημονικές και παιδαγωγικές εξελίξεις καθώς και το βαθμό επιτυχούς υλοποίησης και αποδοτικότητας στη διδακτική πρακτική. Ακολούθως, παρατίθενται με αναλυτικό τρόπο η περιγραφή των αποτελεσμάτων της έρευνας καθώς και η ερμηνεία – συζήτηση των αποτελεσμάτων με βάση τα διερευνητικά ερωτήματα. Στα συμπεράσματα και τις γενικές διαπιστώσεις της έρευνας, οι οποίες προκύπτουν μέσα από τις αντιλήψεις και τις εμπειρίες των ίδιων των εκπαιδευτικών, διαπιστώνεται ότι τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών συμβάλουν στην προαγωγή της καλλιτεχνικής παιδείας των μαθητών και στην επαγγελματική επάρκεια των αποφοίτων.
Αριθμός Εισαγωγής: 011918-011919 cd
Keywords: Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Προγράμματα μαθημάτων; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα; Τέχνη στην εκπαίδευση; Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών; Καλλιτεχνική παιδεία; Επαγγελματική επάρκεια αποφοίτων; Αξιολόγηση Αναλυτικών Προγραμμάτων; Curricula; Artistic education; Professional competence of graduates; Evaluation Curricula