Το κουκλοθέατρο ως μέσο ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μια έρευνα δράσης στο 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης - Κατσιάβου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σπουδαιότητα της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών της προσχολικής ηλικίας και γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία προγραμμάτων για την ενίσχυση της, αλλά κι ένταξης ανάλογων δραστηριοτήτων στα αναλυτικά προγράμματα για το νηπιαγωγείο. Παράλληλα, υπάρχει κι ένα έντονο ενδιαφέρον αξιοποίησης των τεχνικών της Δραματικής τέχνης για την καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει μια έρευνα δράσης, που υλοποιήθηκε στο 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης, του νομού Αρκαδίας. Σκοπός της ήταν να διερευνήσει κατά πόσο το κουκλοθέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στην έρευνα συμμετείχαν τα νήπια του μοναδικού τμήματος του 9ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης, τα οποία αποτέλεσαν την πειραματική ομάδα της ερευνήτριας και τα νήπια του πρώτου τμήματος του 1ου Νηπιαγωγείου Μεγαλόπολης, τα οποία αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, καθώς και οι γονείς των νηπίων της πειραματικής ομάδας. Στην πειραματική ομάδα υλοποιήθηκε πρόγραμμα δώδεκα (12) παρεμβάσεων με τη χρήση κουκλών. Παράλληλα στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε η συμμετοχική παρατήρηση και πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις των γονέων της πειραματικής ομάδας. Η τριγωνοποίηση των ερευνητικών εργαλείων τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών είχε ως στόχο την επίτευξη εγκυρότερων και πιο αξιόπιστων ερευνητικών δεδομένων. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι μετά τα εργαστήρια-παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν ενισχύθηκαν σημαντικά κοινωνικές δεξιότητες των νηπίων, όπως η συγκέντρωση προσοχής, η συμμετοχή και συνεργασία στην τάξη, η αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων, η αποφυγή σωματικής επιθετικότητας, η αυτοεκτίμηση, η ενσυναίσθηση, οι δεξιότητες φιλίας και η επίλυση προβλημάτων.
Keywords: Δράμα στην εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο - Ελλάδα; Κοινωνικές δεξιότητες; Εκπαιδευτικό δράμα; Προσχολική ηλικία; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Κουκλοθέατρο - Ελλάδα; Δράμα στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Κοινωνικές δεξιότητες; Προσχολική ηλικία