Όψεις της ιστορίας της Ηπείρου κατά τον 13ο αιώνα: Η Θεοδώρα Πετραλείφα, βασίλισσα της Άρτας (1231-1268) και η εποχή της - Θεοφιλάκου, Μαρία-Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να καταγράψει τη ζωή, τη δράση και την προσωπικότητα της Θεοδώρας Πετραλείφα, βασίλισσας του Δεσποτάτου της Ηπείρου, η οποία αναδεικνύεται σε μία ξεχωριστή και μεγάλη μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παράλληλα προσεγγίζει μια σημαντική περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που αρχίζει με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 και τον διαμελισμό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους σταυροφόρους της Δ΄ σταυροφορίας και εκτείνεται ως το θάνατο του Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού, Δεσπότη της Ηπείρου το 1268. Η ζωή της παρουσιάζει στοιχεία μυθιστορηματικά. Η πορεία της στο ιστορικό γίγνεσθαι είναι η ιστορία μιας γυναίκας που αν και ζει δίπλα σε έναν ισχυρό άνδρα, αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες και συμμετέχει ενεργά στην πολιτική κονίστρα.
Keywords: Πετραλείφα, Θεοδώρα, Οσία -- Βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου -- 1231-1268; Βασίλισσες -- Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Βιογραφία; Ήπειρος (Ελλάδα και Αλβανία) -- Ιστορία -- Δεσποτάτο, 1204-1318 -- Βιογραφία; Ήπειρος (Ελλάδα και Αλβανία) -- Ιστορία -- Δεσποτάτο, 1204-1318; Θεοδώρα Πετραλείφα; Μιχαήλ Β΄ Κομνηνός; Δεσποτάτο της Ηπείρου; Αυτοκρατορία της Νίκαιας; 13ος αιώνας; Theodora Petralifa; Michael II Komnenos; Despotate of Epirus; Empire of Nice; 13th century