Η Α.Ε.Ε. κατά τον πρώτο χρόνο γενικευμένης εφαρμογής και η στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας - Αργύτη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Με την παρούσα εργασία επιχειρείται μία προσπάθεια να διερευνηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά την πρώτη θεσπισμένη εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στη χώρα μας το σχολικό έτος 2013-2014. Στόχος της εργασίας είναι να μελετηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών για την αναγκαιότητα της διαδικασίας και να εντοπιστούν οι τομείς συμβολής της στη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στους παράγοντες που επηρέασαν θετικά ή αρνητικά την πρόθεση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμμετάσχουν στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, υπό το κλίμα υποδοχής της που διαμόρφωσε το υποχρεωτικό κανονιστικό πλαίσιο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Μελετήθηκε η θέση 109 νηπιαγωγών που υπηρέτησαν στο Ν. Κορινθίας κατά το σχολικό έτος 2014-2015. Η επιλογή του πληθυσμού ως προς τη βαθμίδα έγκειται στη δομή του αναλυτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου και των μεθοδολογικών προσεγγίσεων και παιδαγωγικών αρχών, καθώς συνθέτουν ένα πλέγμα χαρακτηριστικών της αγωγικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας που αποκρυσταλλώνουν την ευελιξία και την καινοτομία στην εκπαιδευτική πράξη. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας η συλλογή δεδομένων έγινε με ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική φόρμα και αξιοποιήθηκε ο λεγόμενος σχεδιασμός «μικτών μεθόδων» με τη λήψη «κλειστών» απαντήσεων για ποσοτική ανάλυση αλλά και τη διατύπωση «ανοικτών» απαντήσεων για πρόσθετες πληροφορίες ποιοτικής μορφής όπου τα υποκείμενα της έρευνας κατέθεταν ελεύθερα και αυτόβουλα τις αντιλήψεις και προτάσεις τους. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διαδικασίες καταγραφής και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου τους, θέτοντας ζητήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις top-down εκπαιδευτικές πρακτικές με επιτακτική την ανάγκη αλλαγής της εκπαιδευτικής πολιτικής. Επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος της σχετικής σχολικής κουλτούρας για την ανάπτυξη συλλογικών και συντονισμένων δράσεων και καταδεικνύεται η ανάγκη των εκπαιδευτικών για μεγαλύτερη ενεργητική συμμετοχή σε διεργασίες βασισμένες στο σχολείο με έντονη την τάση του εκδημοκρατισμού των ρυθμιστικών σχέσεων όλων των εμπλεκόμενων σε αυτές.
The S.S.E. during the first year of general application and the attitude of the education community
Αριθμός Εισαγωγής: 011295-011296 cd
Keywords: Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα; Αυτοαξιολόγηση; Σχολική κουλτούρα; Εκδημοκρατισμός; Εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση; Self-evaluation; School culture; Democratization; Internal and external evaluation