Ο καθολικός σχεδιασμός ως παράγοντας ικανοποίησης των πελατών με σωματική αναπηρία στις δημοτικές αίθουσες γυμναστικής στην Ελλάδα - Κουλιανοπούλου, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Παρά τα οφέλη του αθλητισμού που τονίζονται στη βιβλιογραφία, ένα σύνολο παραγόντων αποτρέπουν τα άτομα με αναπηρίες να συμμετέχουν στην άθληση. Για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες προσβασιμότητας, καταλυτικός είναι ο καθολικός σχεδιασμός για την προώθηση της μεγαλύτερης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, η μελέτη του καθολικού σχεδιασμού στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με βάση τις αντιλήψεις του χρήστη- αθλούμενου ατόμου με αναπηρία, δεν έχει διενεργηθεί πλήρως σε επίπεδο βιβλιογραφίας. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει σε τι βαθμό ο καθολικός σχεδιασμός συνιστά παράγοντα ικανοποίησης των πελατών με σωματική αναπηρία στις δημοτικές αίθουσες γυμναστικής στην Ελλάδα. Στην παρούσα έρευνα επιλέχθηκε η ποσοτική μέθοδος, όπου αξιοποιήθηκε ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου 48 ερωτήσεων, προερχόμενο από το εργαλείο «Accessibility Instruments Measuring Fitness and Recreation Environments». Το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε ηλεκτρονικά τον Απρίλιο του 2020 και η ανάλυση του έγινε μέσω περιγραφικής στατιστικής. Το δείγμα αποτέλεσαν 9 διαχειριστές, χρήστες αθλητικών εγκαταστάσεων, εκ των οποίων 8 στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και ένας στην περιφέρεια Αττικής. Η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων είναι στην Κατερίνη και είναι κλειστού τύπου. Από την ανάλυση φάνηκε πως είναι σημαντικές οι προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στους χώρους άθλησης, ιδίως σχετικά με ειδικά ζητήματα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης προσωπικού τα οποία δεν υφίστανται, αλλά και ανεπάρκειας προσωπικού και μη συνεχούς ενημέρωσης του με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις. Τέλος, φάνηκε πως είναι αναγκαίο να οριστεί ειδικός υπάλληλος για να επιβλέπει τη συμμόρφωση ως προς την διαχείριση της προσβασιμότητας και τα θέματα της αναπηρίας με βάση ότι προβλέπει η νομοθεσία. Τα παραπάνω πορίσματα είναι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλαπλές προκλήσεις και εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στους χώρους άθλησης. O καθολικός σχεδιασμός δύναται να αποτελέσει καίριο σημείο για την ικανοποίηση του αθλητή, όπου μέσω αυτού θα μπορεί να βιώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση από την αυξημένη συμμετοχή του και από το επίτευγμα του.
Universal design as a factor of satisfaction of costumers with physical disabilities in the municipal indoor gymnastics of Greece
Keywords: Άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητικά κέντρα φυσικής κατάστασης; Φυσική κατάσταση για άτομα με ειδικές ανάγκες; People with disabilities; Sports for people with disabilities; Physical fitness centers; Physical fitness for people with disabilities; Καθολικός σχεδιασμός; Αναπηρία; Δημοτικές αίθουσες γυμναστικής; Προσβασιμότητα; Universal design; Disability; Indoor gymnastics; Accessibility