Η αστική ευθύνη των Δήμων κατά τα άρθρα 105-106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα - Τερμεντζή, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Κατά τα οριζόμενα στους ν.3463/2006 και ν.3852/2010 οι Δήμοι διαθέτουν ευρείες αρμοδιότητες, οι οποίες ωστόσο δέον όπως ασκούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο οικείο κανονιστικό πλαισίου, άλλως υπέχουν αστική ευθύνη και ενέχονται σε αποζημίωση, συντρεχουσών των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και 106 του Εισ.Ν.Α.Κ.. Αντικείμενο της παρούσας τυγχάνει η ανάλυση των προϋποθέσεων της εν λόγω αντικειμενικής ευθύνης κυρίως υπό την οπτική της εθνικής νομοθεσίας και νομολογίας, στο πλαίσιο ωστόσο της αμφίδρομης σχέσης αυτής με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές δικαιικό σύστημα καθώς και οι προβλεπόμενοι τρόποι αποκατάστασης της προκληθείσας ζημίας, ήτοι η προσφυγή στη δικαιοσύνη ή η εξώδικη επίλυση της διαφοράς. Περαιτέρω κατόπιν της αναφοράς των ειδών της αποζημίωσης, αλλά και των λόγων αποκλεισμού ή περιορισμού της επιχειρείται να προσδιοριστεί σε τι συνίσταται κάθε φορά αυτή, αναλόγως της επιλεγείσας οδού. Εν συνεχεία παρατίθεται το νομοθετικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και αναλύονται οι συνήθεις περιπτώσεις αστικής ευθύνης αυτών υπό το πρίσμα της νομολογίας. Επιπροσθέτως εξετάζεται η περίπτωση του Εξώδικου Συμβιβασμού και της καταβολής αποζημίωσης με τη διαδικασία της Εξωδικαστικής Επίλυσης της Διαφοράς, συντρεχουσών των προϋποθέσεων αυτής, καθώς και η κομβικής σημασίας συμβολή του στο στην εξέλιξη του ανωτέρω, ενώ στο καταληκτικό μέρος αυτής συνάγονται συμπεράσματα και θα επιχειρείται η υποβολή προτάσεων.
Civil Liability of the Municipalities according to articles 105-106 of the Introductory Law of the Civil Code
Αρ. Εισ.: 180 cd
Keywords: Αστικό δίκαιο -- Ελλάδα; Ευθύνη (Δίκαιο) -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; ΟΤΑ; Αστική ευθύνη; Αγωγή αποζημίωσης; Εξωδικαστική επίλυση διαφοράς; Local government; Civil liability; Compensation action; Out-of-Court dispute resolution