Ψυχολογικές επιπτώσεις των γονέων που εισήχθησαν τα μωρά τους στη ΜΕΝΝ νεογνών - Χολέβα, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνηθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις των γονέων που τα νεογνά τους νοσηλεύονται στις ΜΕΝΝ. Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου που απαρτιζόταν από 26 ερωτήσεις κλειστού τύπου και το οποίο μοιράστηκε σε γονείς που τα νεογνά τους νοσηλεύονταν στη συγκεκριμένη μονάδα και οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν για το πώς αισθάνονται που το μωρό τους νοσηλεύεται και πως διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι το επικρατέστερο συναίσθημα που κυριαρχεί στους γονείς είναι το άγχος ενώ μετά ακολουθεί ο φόβος για τη ζωή του παιδιού τους, η αναστάτωση και η αγωνία. Επίσης οι γονείς διαχειρίζονται την κατάσταση αυτή συζητώντας συνεχώς με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ σχετικά μικρό είναι το ποσοστό το οποίο συγκρούεται με τους οικείους του για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή. Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 011847-011848 cd
Keywords: Εντατική φροντίδα νεογνών; Πρόωρα βρέφη; Γονείς -- Ψυχολογικές απόψεις; Νεογνολογία; Παιδιατρική; Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών