Βιωσιμότητα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Μακεδονία - Πολυχρονιάδης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η μελέτη της βιωσιμότητας των Κοινωνικών Επιχειρήσεων δεν έχει αναπτυχθεί σε επαρκή βαθμό στην Ελλάδα. Σε αυτό συντέλεσε η τοποθέτηση των σχετικών προσπαθειών επί μακρό χρονικό διάστημα στο περιθώριο της οικονομικής δραστηριότητας. Για να βρούμε κυρίαρχο τον συνεταιριστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με παράλληλη επιδίωξη κοινωνικού οφέλους, θα πρέπει να ανατρέξουμε αρκετούς αιώνες πίσω, στις ελληνικές κοινότητες του 18ου αιώνα. Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στη σημερινή περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τοποθετείται στο κάδρο ως σημαντική εναλλακτική πρόταση για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης. Οι θεσμικές ρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας και οι σχεδιαζόμενες πολιτικές στήριξης ενισχύουν αυτήν την εικόνα. Εκκινώντας από τη ρητή και ισχυρή τοπική αναφορά των Κοινωνικών Επιχειρήσεων η εργασία μελετά τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία και αποσκοπεί στην περιγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και στην ερευνητική τεκμηρίωση των παραγόντων που επηρεάζουν την βιωσιμότητά τους. Το νεαρόν του εγχειρήματος των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, η έλλειψη έρευνας στο επίπεδο της Κεντρικής Μακεδονίας και η μικρή ερευνητική εμπειρία στο σύνολο του ελλαδικού χώρου, σε συνδυασμό με την αναζήτηση ενός εμπνευσμένου, ικανού και αποτελεσματικού σχεδίου αναδιατύπωσης του τρόπου οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της επιπλέον έρευνας του ζητήματος της ίδρυσης και λειτουργίας υγειών, λειτουργικών και βιώσιμων Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική επιχειρηματικότητα; Βιωσιμότητα; Βιώσιμη αστική ανάπτυξη; Βιωσιμότητα; Κοινωνικές επιχειρήσεις; Τοπική αυτοδιοίκηση