Place Marketing & Branding: Η περίπτωση της Αθήνας - Περρή, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στο πλαίσιο της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνοποιημένου περιβάλλοντος ο ανταγωνισμός στο πεδίο της τοπικής ανάπτυξης έχει καταστεί τόσο έντονος, ώστε οι τόποι να είναι υποχρεωμένοι να αποκτήσουν μία επιχειρηματική στάση προκειμένου να ενισχύσουν την ελκυστικότητά τους και τη διεθνή προβολή τους. Η ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών ώθησε την επιστήμη του μάρκετινγκ να συμπεριλάβει στην ατζέντα της το μάρκετινγκ τόπου σχετικά πρόσφατα, μόλις το 1976. Το μάρκετινγκ τόπου είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανταγωνιστικότητας που αποσκοπεί στο σχεδιασμό μίας τοποθεσίας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση των αναγκών των αγορών-στόχων που απευθύνεται. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, οι τόποι υπό την επιρροή των στρατηγικών των βασισμένων στην εικόνα, επικεντρώνονται στο place branding, ως μέσο οικοδόμησης μίας ισχυρής ταυτότητας τόπου. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η θεωρητική προσέγγιση αυτών των εργαλείων χωρικής ανάπτυξης και ανταγωνισμού, μέσα από επιστημονικά άρθρα και διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά, εστιάζοντας στη σημασία τους για την αστική κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, διερευνά τις στρατηγικές μάρκετινγκ/branding τόπου που έχουν διαμορφωθεί από το Δήμο Αθηναίων την περίοδο που ακολούθησε μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προκειμένου να καταστεί η πόλη της Αθήνας ένας ελκυστικός προορισμός σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και τις διεθνείς καλές πρακτικές.
Place Marketing & Branding: The case of Athens
Keywords: Μάρκετινγκ τόπου; Τουριστικό μάρκετινγκ; Τουρισμός; Μάρκετινγκ--Διοίκηση και οργάνωση; Μάρκετινγκ τόπου; Place Branding; City Branding; Nation Branding; Ανάλυση SWOT